Lukač: Smanjen broj krivičnih djela u RS

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ove godine smanjen broj krivičnih djela u svim oblastima kriminaliteta, a povećana njihova rasvijetljenost, što ukazuje da je policija Srpske mnogo više radila i napravila bolje rezulatate nego prethodne godine.

“Na osnovu dosadašnjih evidencija, stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je povoljno, s tim da uvijek ima prostora za napredovanje u određenim segmentima i ostvarivanje boljih rezultata”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci u pauzi sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Srpske.

Lukač je naveo da je za 11 mjeseci ove godine evidentirano ukupno 8.089 krivičnih djela, što je za 5,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“U porastu je koeficijent ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela, koji iznosi 81 odsto, dok je broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta smanjen za 7,8 odsto u odnosu na prošlu godinu. Imovinska krivična djela u padu su za 8,8 odsto”, rekao je Lukač.

On ističe da je broj krivičnih djela krađa smanjen za 10,1 odsto, teških krađa za 19,9 odsto, a razbojništava za 23 odsto, ocijenivši da je to rezultat formiranja Uprave za organizovani i teški kriminalitet, čiji uposlenici su se bavili teškim krivičnim djelima.

“Oni su ove godine po raznim osnovama uhapsili više od 650 lica, tako da se vidi njihov rezultat rada”, rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske kaže da je broj krivičnih djela protiv života i tijela povećan za 0,7 odsto.

“Izvršeno je 13 ubistava, što je za devet manje u odnosu na isti period prošle godine, a sva ubistva su rasvijetljena”, rekao je Lukač i dodao da je evidentirano i 48 krivičnih djela protiv polnog integriteta, što je za šest više nego prethodne godine.

Lukač je naveo da je evidentirano 678 slučajeva zloupotreba opojnih droga, te da je broj otkrivenih krivičnih djela u ovoj oblasti povećan za 21,4 odsto, a u oblasti privrednog kriminaliteta za 18,8 odsto.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Lukač je rekao da se dogodilo 8.713 nezgoda, što je za 2,3 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

“U saobraćajnim nesrećama stradalo je 99 lica, što je za 19 manje nego prošle godine”, rekao je Lukač i napomenuo da je ove godine bilo 80 odsto više kontrola u oblasti saobraćaja.

Lukač je naveo da je u završnoj fazi i primjena sistema kontrole saobraćaja, kojim bi na području Republike Srpske trebalo da bude instalirano oko 100 kamera za kontrolu brzine kretanja vozila i video-nadzor.

“Video-nadzor će biti postavljen u 34 opštine, od čega je u 20 opština završen projekat, dok se u ostalih 14 još radi na tome”, rekao je Lukač.

On je pojasnio da bi postavljanje kamera trebalo da doprinese boljem radu inspektora u toku istraga.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da će prioritet rad policije u narednom periodu biti borba protiv terorizma, te prevencija i zaštita od terorizma, kao i borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *