Propada roba milionske vrijednosti: Doniranje čeka zeleno svjetlo ministara

Društvo

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u svojim skladištima čuva oduzetu robu vrijednu 12,74 miliona maraka, a u proceduru će uskoro biti upućena odluka koja će omogućiti da dio zaplijenjenih stvari bude doniran.

Podaci iz Uprave pokazuju da je među robom i ona koja je pravosnažno oduzeta i čija je vrijednost 7,84 miliona KM i koja čeka pravnu osnovu za raspodjelu.

U UIO su potvrdili da je gotov nacrt odluke o procedurama i kriterijumima za doniranje robe koja je oduzeta, zaplijenjena ili ustupljena Upravi, ali dodaju da oni nisu nadležni da odrede krajnjeg korisnika. Zbog toga je Savjetu ministara dostavljen prijedlog za održavanje sastanka predstavnika UIO i Savjeta ministara BiH na kojem bi pokušali pronaći rješenje za doniranje robe.

– Prema odluci, korisnicima koje odredi Savjet ministara BiH bila bi donirana roba koja je pravosnažno oduzeta, zaplijenjena ili ustupljena Upravi, a nije prodata na javnim aukcijama i direktnoj prodaji, a za koju korisnici pokažu interesovanje – kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Uprava, pojasnio je Kovačević, nakon pravosnažne sudske odluke koja odlučuje o sudbini privremeno oduzete robe, istu prodaje, uništava ili ustupa, u zavisnosti od odluke suda, a ne može uticati na dužinu trajanja sudskog postupka u kojem se odlučuje o sudbini privremeno oduzete robe.

– Kada je u pitanju lako kvarljiva roba (stoka, voće, povrće, svježe cvijeće i slično), prodaja kreće odmah nakon naredbe suda ili drugog akta o prodaji, s ciljem sprečavanja propadanja – kazao je Kovačević.

Dio planova UIO u vezi sa oduzetom robom početkom mjeseca je bio pred članovima Komisije za spoljnu trgovinu i carine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U informaciji je bilo navedeno da je dom predložio da Savjet ministara BiH u saradnji sa Upravom, najduže u roku od šest mjeseci, izradi pravilnik o raspolaganju oduzetom robom. Odgovor iz Uprave, na taj raniji zaključak Predstavničkog doma, bio je da je u toku izrada odluke o procedurama i kriterijumima za doniranje robe koja je oduzeta, zaplijenjena ili ustupljena UIO i da je njeno donošenje uvršćeno u godišnji program rada Uprave za 2018. godinu.

Članovi komisije su, nakon rasprave, informaciju vratili Upravi na doradu i zatražili da u roku od tri mjeseca budu dostavljeni novi odgovori.

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) upozorio je da zbog nepostojanja pravilnika dio proizvoda, među kojima je i hrana, propada ili se uništava, a nekome bi dobro došli.

Na propadanje robe u UIO i nemogućnost njenog doniranja upozorila je još prije četiri godine Kancelarija za reviziju institucija BiH u reviziji učinka “Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima”. U izvještaju je navedeno da do tada, a od kada je osnovan UIO, nije sproveden nijedan postupak doniranja oduzete robe u potpunosti, te da Uprava ne može sama da definiše i sprovede taj proces.

Vozila

Veliki problem godinama predstavljaju oduzeta vozila, koja su propala u skladištima UIO. U Upravi su kazali da su Savjetu ministara dostavili nacrt zaključka kojim bi bilo riješeno pitanje pravosnažno oduzetih vozila, a koja ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *