Vlada uplatila pozajmicu od 3,8 miliona KM “Željeznicama RS”

Društvo

Vlada Republike Srpske uplatila je danas ugovorenu pozajmicu od 3.800.000 KM “Željeznicama Republike Srpske” kojima će biti isplaćene zaostale plate radnicima koji su stekli pravo na penzionisanje ili na otpremninu, rekao je generalni direktor ŽRS-a Dragan Savanović.

Savanović je rekao da je zaključno sa današnjim danom Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje dostavljeno 215 predmeta za penzionisanje, od kojih je već 185 obrađeno i za koje su plaćeni porezi i doprinosi Fondu PIO.

On je istakao da je trenutno u ŽRS-u zaposleno 2.961 radnika, od toga na određeno 2.916 i na neodređeno 45, te da je cilj da se taj broj, zaključno sa 2021. godinom, svede na 2.098 radnika.

Savanović je, tokom pauze sastanka sa predstavnicima sindikalnih organizacija u Doboju, rekao novinarima da je zadovoljan načinom kako se odvija početna faza restrukturisanja ŽRS-a.

On je pojasnio da prvi korak podrazumijeva penzionisanje radnika koji su za to stekli uslove u skladu sa izmjenom Zakona o željeznicama, te da će se zaključno sa krajem 2018. godine broj radnika svesti na oko 2.500.

Kao drugi korak smanjenja radnika Savanović najavljuje poziv radnicima na dobrovoljni odlazak koji će biti objavljen već u prvom kvartalu naredne godine u skladu sa već usvojenim programom, čiju realizaciju će pratiti i sindikalni predstavnici sa kojma će se već polovinom januara razgovarati o mogućnosti da se, uz otpremninu, isplati i naknada za dobrovoljni odlazak, čiji iznos neće biti veći od visine otpremnine, a u skladu sa zakonom.

Savanović je naveo da već iduće godine treba da bude završeno vlasničko restrukturiranje ŽRS-a, što pretpostavlja da se sva kreditna zaduženja pretvore u kapital i da se razriješi problem sa malim akcionarima da bi ova kompanija prešla u vlasništvo Republike Srpske. Nakon toga, biće formirana nova organizacija sa novim preduzećima koja moraju biti profitabilna.

On je istakao da će danas radnicima biti isplaćena i redovna plata za novembar.

Predsjednik Sidikata željezničara Milijan Marković rekao je da bi iznos otpremnina kojim bi se stimulisao dobrovoljni odlazak iznosio 12 prosječnih plata.

U okviru preduzeća “Željeznice Republike Srpske” registrovano je sedam sindikalnih organizacija, od kojih su tri reprezentativne – Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa i Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti.

Preostala četiri su Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Sindikat mašinovođa Banjaluka, navodi se u dokumentu Socijalne procjene projekta restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *