CIK potvrdio rezultate studentskih izbora, mladi SNSD pokušali pritiscima da iznude ponavljanje

Društvo

Na izborima na Pravnom fakultetu u Banjaluci, održanim u utorak, studenti su “kaznili” svoje dosadašnje predstavnike i afera “Kazamat“, poznata po bahatom trošenju novca na provode, konačno je dobila svoj epilog.

Studentska organizacija Pravnog fakulteta (SOPF), čiji je osnivač Ratko Savić, od studenata optužen za rasipanje novca, izgubila je na izborima. Novi predstavnici u Studentskom parlamentu izabrani su iz redova Saveza studenata Pravnog fakulteta (SSPF).

Marko Malčić, potpredsjednik SSPF, tvrdi da ima saznanja o tome da poražena strana političkim uticajima pokušava dovesti do ponavljanja izbora.

– Neposredno nakon studentskih izbora, saznali smo iz izvora bliskih aktuelnom rukovodstvu Studentskog parlamenta, da će pojedinci iz njihovih redova pokušati političkim uticajem izlobirati poništavanje i ponavljanje izbora. Ukoliko su zaista postojale ovakve namjere, iskreno se nadam da će ti pojedinci od istih da odustanu i da priznaju rezultate. Studentski savez Pravnog fakulteta ne traži sukobe izmedu studenata, vec samo da se zakoni i propisi poštuju, te da studentsko predstavljanje bude primjer kulturnog i civilizovanog ostvarivanja studentskih (ali i građanskih) prava, porucuje Malčić.

Tvrdnje o tome da SOPF pokušava da utiče na ponavljanje izbora, potvrdila nam je Suzana Obradović, predsjednica SSPF, čiji su kandidati izabrani za predstavnike studenata.

– Dobila sam poruke od kolega koji nisu bili prisutni na Pravnom fakultetu uoči izbora, koji kažu da ih članovi Studentske organizacije Pravnog fakulteta (SOPF) pozivaju na telefon i govore da su oni na izborima ustvari glasali, samo to ne znaju. Mi iz Studentskog saveza smo, po njihovoj priči, glasali umjesto tih studenata na dan izbora, što nam je “omogućilo pobjedu na izborima za Studentski parlament”. Zastrašuju ih, govore im da se moraju žaliti CIK-u jer će se tako izbori ponoviti.

Kao cilj pritisaka na studente, Obradović se poziva na Pravilnik po kojem do ponavljanja izbora može doći u slučaju da broj žalbi zbog povrede glasačkog prava prelazi 20 odsto.

– Zašto to rade? Prema članu 13. Pravilnika o načinu izbora i broju članova Studentskog parlamenta, ukoliko broj uloženih žalbi zbog “povrede prava studenta da bira” prelazi broj od 20 odsto, studentski izbori se moraju ponoviti. Trenutno ne želim da objavim poruke koje sam dobila, jer ne želim kolegama da pravim dodatne probleme, no ukoliko dođe do ponavljanja izbora, kolege su spremne u javnosti da kažu ko im je i šta tacno naredio, te čime su zastrašivani. Treba li da podsjetim da su tehnike zastrašivanja članovi ove organizacije primjenjivali i prošle godine, kada su jednom studentu prve godine prijetili posljedicama na fakultetu i nemogućnošcu polaganja ispita kod profesora kod kojih su, kako kažu, imali uticaj? Pa, dokle više?! Zar je moguće da se studenti Pravnog fakulteta koji su još uvijek na odredenim funkcijama uopšte ne plaše zakona? Na dan izbora na fakultetu su radile kamere, te je snimljeno šta je ko radio i ko je glasao, kaže Obradovic.

Ivana Perišic iz Restarta smatra da su izbori prošli regularno i nada se da ponavljanja neće biti.

– Smatram da su ove godine izbori prošli regularno, bez mnogo nepravilnosti i to je jako bitno za čitav Univerzitet. Jedino mjesto gdje se pojavljuje potencijalni problem je Pravni fakultet. Naime, strana koja je izgubila ima rok žalbe od 3 dana gdje postoji šansa da ce zatražiti ponavljanje izbora. Pozivaju se na nevažeće listice kojih je bilo 2 odsto, a po pravilniku je potrebno 20 odsto nevažećih listica da bi se ponavljali izbori, tako da u ovom slučaju ne postoji pravna osnova za ponavljanje. Mi vjerujemo da ce to CIK savjesno i profesionalno odbiti ukoliko dođe to takve žalbe, kaže Perišić.

Tvrdnje o tome da postoje pritisci na studente oštro demantuje Gavrilo Kerkez, predsjednik SOPF, koji poručuje da neće tražiti ponavljanje izbora. Kaže da mu je žao što studentski predstavnici komuniciraju na ovakav nacin i da je kampanja bila fer i korektna.

– Žao mi je što je Suzana iznijela ovakve optužbe, prvo na racčn SOPFBL-a, a onda i njenih članova. Na Pravnom fakultetu, studenti znaju da smo vodili izuzetno fer kampanju, u kojoj smo isticali samo ono što smo uradili – dakle naše uspjehe u proteklih godinu dana. Ukoliko se ovakve stvari nastave, bicemo prinudeni da zaštitu potražimo kod nadležnih institucija i krenemo sa tužbom zbog konstantnog blaćenja Studentske organizacije, ali i pojedinih članova. Što se tiče ponavljanja izbora, niti smo imali, niti imamo namjeru da tražimo ponavljanje izbora. Kao veoma mlada organizacija, postojimo svega godinu dana, uspjeli smo da osvojimo 6 mjesta u NNV-u i to smatramo velikim uspjehom kojim se ponosimo i nagradom od strane studenata za sav uložen trud. Dakle, nismo, niti ćemo ulagati žalbe i prigovore. Za SOPFBL izbori su gotova stvar. Okrećemo se novoj godini i novim aktivnostima kojih ce biti mnogo, istice Kerkez.

Sa Kerkezom se slaže i Ratko Savić, te kao clan CIK-a potvrđuje da osnova za ponavljanje izbora nema.

– Priznajem rezultate izbora i izabranima poručujem da vjeruju u sebe, te da ih ne dotiču komentari, pritisci i ucjene. Dobili su povjerenje studenata i njihova obaveza je da rade ono u šta vjeruju. Nisam upoznat sa tim da SOPF pokušava da dovede do ponavljanja izbora i kao član CIK-a mogu da kažem da ne postoje osnovi za to.

Važno je istaknuti da je Ratko Savić istovremeno predsjednik Unije studenata i član CIK-a, kao i to da članove CIK-a imenuje Studentski parlament, te da je Savić član Parlamenta. Sve te funkcije mu omogućava Pravilnik donesen od strane Senata, kojeg je Savić takođe član.

Da je pritisaka ipak bilo svjedoče poruke koje nam je ustupila Suzana Obradović, u kojima se od studenata traži da prijave nepravilnosti pri glasanju, iako na dan izbora uopšte nisu bili prisutni na Pravnom fakultetu.

– Posjedujem dokaze da je Pavle Veleušić, kandidat za NNV i blizak prijatelj kandidata za Parlament koji nisu prošli, vršio pritisak na studente, tražeći da prijave izmišljene nepravilnosti. Naime, Velušić im je pokušao prodati priču o tome da smo mi iskoristili njihov glas i na taj način došli do pobjede. To apsolutno nije tačno, a snimci sa nadzornih kamera to mogu potvrditi. Trenutno ne želim da objavljujem imena studenata koji su dobili poruke, jer ne želim da ih dovodim u opasnost, ali ukoliko dođe do ponavljanja izbora oni su spremni da javno svjedoče. Smatram da su pokušaji poražene strane da zadrži svoje funkcije neprimjereni i nadam se da će ovaj put priznati volju studenata, poručuje Obradović.

Na sjednici koja je održana danas CIK je potvrdio rezultate izbora, te do ponavljanja ipak neće doći.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *