Kilometarske kolone na granicama BiH

Društvo

Pretprazničnu atmosferu jučer nije pratila očekivana gužva na graničnom prijelazu u Gradišci. Čekanja pri prelasku u Hrvatsku i u drugom smjeru u Bosnu i Hercegovinu bila su minimalna.

Graničari su prvi veći val vozila očekivali u večernjim satima, dok se danas očekuju kilometarske kolone.

– Spremni smo da teretna motorna vozila ne čekaju ni minut na naše usluge – kaže Jasminko Ključević, radnik na naplati taksi za prelaz teretnih motornih vozila.

Napunili baterije

Na parkingu kod graničnog prelaza također nema gužve. Predrag Školnik s porodicom se vraća iz srbačkog sela Nožičko u Austriju. U zavičaju je proslavio Božić.

– Bili smo na jednom rođendanu, obišli rodbinu i prijatelje i napunjenih baterija vraćamo se u Austriju. Tamo ćemo proslaviti novogodišnje praznike. Zastali smo na trenutak da se osvježimo i kupimo bosanske bureke, kojih nema nigdje u svijetu – kaže Školnik.

Posebnom kolovoznom trakom saobraćaju teretna motorna vozila. Ni tu nema prevelikih gužvi i čekanja, jer su se odgovarajuće službe dobro pripremile.

Ognjen Blagojević ide po robu u Italiju.

– Nadam se da ću danas i sutra uspjeti natovariti robu i vratiti se prije novogodišnjih praznika – kazao je Blagojević.

Svi zadovoljni

Kratak predah na parkingu u Gradišci koristila je i porodica Kovačević iz Kupresa. Iznenadilo ih je toplo vrijeme u gradu na Savi. Kažu da ih je ispratio snijeg s Kupresa.

– Ovdje kao da je jesen ili proljeće, tako je prijatno. Raduje nas i činjenica da nema gužvi. Putujemo u Đakovo kod rođaka. Ne žurimo nigdje, jednostavno uživamo u putovanju – kaže Kuprešak Stjepan Kovačević.

Za predstojeće blagdane i duže kolone vozila pripremili su se svi u Gradišci. Trgovci zadovoljno trljaju ruke, jer već bilježe pojačan promet. Zadovoljni su i ugostitelji i prodavači na gradiškim pijacama. Pojačan pazar ovih dana ostvaruju i zubari, automehaničari, poslastičari, pekari i mnogi drugi.

Sve dobro organizovano

Novogodišnje praznike jedni koriste da posjete rodni kraj i porodicu, drugi za pojačanu zaradu, a treći, poput službi na graničnom prijelazu, radno. Za sada su svi dobro organizovani, pa se saobraćaj preko graničnog prijelaza Gradiška odvija veoma brzo. Na zadovoljstvo svih.

Avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *