Bolesni mladić u novoj kući za Božić

Društvo

Teodor Lakić (27) iz zaseoka Posavac u Ražljevu, kod Brčkog dočekaće Božić pod novim krovom.

O teškoj sudbini ovog mladića obolelog od dijabetisa, koji bez ikakvih primanja živi sa ocem Rajkom (58) u trošnoj kući bez vode, a donedavno i bez struje ”EuroBlic” je pisao u oktobru, kada su Boro Ilić predsednik udruženja “Trka za život“ i Radivoje Đukić iz Boračke organizacije uputili javni apel za pomoć Teodoru.

– Svaki put kada dođem mislim da ne može biti gore, ali je svaki put kada se vratim stanje sve gore. Oni bukvalno nemaju šta da jedu – rekao je tada Ilić.

Đukić je poručio da su učinili sve što su mogli da sagrade novu kuću i usele ih barem u jednu prostoriju, pre nego im se ruševina u kojoj žive svali na glavu, ali da više nemaju s čim da nastave gradnju.

Od tada se ipak nešto promenilo. Humanitarnoj akciji koja je pokrenuta odazvali su se mnogi.

– Nepuna tri meseca kako smo pokrenuli akciju pomoći Teodoru prikupljeno je nešto novca, bilo je donatora koji su dali građevinski materijali, prozore, vrata, dobrih ljudi, koji su pomagali koliko su mogli, a i majstora koji su radili džaba – kaže Ilić.

Na novoj kući za Lakićeve jesenas su, tek, donekle bili podignuti zidovi. Sada je pod krovom, a poslednjih dana decembra u toku su završni radovi.

– Želeli smo da to završimo pre Nove godine, ali zidovi se sporo suše iako smo nabavili i aparate za isušivanje. Treba još samo da se okreči i da se stave laminati. Verujem da ćemo uspeti završiti makar kuhinju, nabaviti šporet i najnužniji nameštaj, kako bi do Božića bili u novoj kući – kaže Željko Krunić iz Brčkog, koji uz Ilića nastoji na sve načine da pomogne Lakićevima.

Dodaje da su im nabavili drvo za ogrev, a na proleće će postaviti stiropor na vanjske zidove kako bi bila toplija i zaštitićena od vlage.

– Biće mi lepo ovde. Imaću konačno kupatilo i toplu vodu – kaže Teodor, koji je u oktobru govorio kako sanja kupatilo i sobu bez miševa i pacova, TV i druge sitnice koje imaju njegovi vršnjaci. Zahvalan je svima koji su mu pomogli, ali donekle, ipak, izdvaja Boru Ilića.

– Godinama je on za mene i uvek je tu. Kad god mi nešto treba pošaljem mu poruku i on dođe, donese mi hranu i odeću. Savetuje me šta ću i kako ću – kaže Teodor.

Istovremeno, Teodor mući muku i zbog oca Rajka koji se razboleo i ovih dana je smešten u bolnicu. To otežava i onako težak život, Teodora, koji je i sam bolestan i veoma slab, pa će ga morati obilaziti jer nema ko, imaju samo jedan drugog.

Teodorova majka Vukica umrla je 2011. godine i tada se njegova bolest pogoršala otkad prima insulin četiri puta dnevno.

Ni on ni otac nemaju nikakva redovna primanja, a njegova bolest nije na listi bolesti koje obezbeđuju tuđu negu i pomoć, ne ispunjavaju ni uslove za socijalnu pomoć, jer imaju zemlju koju ne mogu da obrađuju. Jedino ima subvenciju za električnu energiju.

– I kada usele u novu kuću Lakićevima će biti teško, jer nemaju primanja. Teodor je jako mršav, neuhranjen i samim time sve bolesniji. Pošalje mi poruku kada nema šta da jede, odnesem mu hrane koja može duže da traje iako bi on morao imati poseban režim ishrane, ali jede šta ima. Videćemo postoji li nekakvo rešenje, da ima bar minimalan stalni prihod, bar za hranu. Kad bi ojačao i prizdravio možda bi naša i neki posao, pa da može o sebi brinuti – kaže Ilić.

Do tada živeće od nadnica koje zarade kada im to bolesti dopuste i od pomoći dobrih i humanih ljudi.

Pomoć i iz kabineta predsednika RS

Do pre tri meseca udruženje „Trka za život“ i Boračka organizacija bile su jedine koje su pomagale Teodoru. Nakon pokretanja humanitarne akcije uključule su se i druge nevladine organizacije, preduzeća i pojedinci iz Brčkog i RS.

Među donatorima je i čitateljka „EuroBlica“, koja je obezbedila laminate i unutaršnju stolariju, ali je želela da ostane anonimna. Kako je „EuroBlicu“ potvrđeno Teodor će dobiti i donaciju iz kabineta predsednika RS Milorada Dodika.

Svi dobri ljudi koji žele da pomognu bolesnom mladiću novac mogu uplatiti na račun 554-303-007138-05-81, Devizni SWIFT-PAVLBA22; IBAN: BA395542030021750581.

PIŠE: Cvijeta Kovačević, EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *