Za vozila, namještaj i opremu biće potrošeno 26 miliona KM

Društvo

Rukovodioci institucija BiH sastavili su spisak potrepština za ovu godinu vrijedan 26,13 miliona KM, a najviše novca planirano je za kupovinu vozila, opreme i namještaja.

Ispunjavanje zahtjeva još je neizvjesno jer još nije usvojen budžet za 2018. godinu. Savjet ministara BiH je krajem novembra 2017. godine utvrdio nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu, a dokument je dobio zeleno svjetlo Predsjedništva BiH i upućen je u parlamentarnu proceduru, gdje i danas stoji. Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH bi trebalo da se nađe u drugoj polovini januara, a zbog takve situacije na snazi je odluka o privremenom finansiranju do marta u iznosu 237,5 miliona KM, koliko su institucije imale na raspolaganju i u prvom kvartalu lani.

Iz predloženog budžeta institucija za ovu godinu vidi se da neće biti previše štednje na pojedinim stavkama. Za nabavku opreme planirano je tek pola miliona KM manje u odnosu na prošlogodišnji budžet. Najveći račun će, prema projekcijama, ispostaviti Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Ona planira da za nabavke izdvoji 3,97 miliona KM, od čega bi 2,63 miliona trebalo da budu utrošena za elektronsku opremu, koja uključuje nabavku i instaliranje video-nadzora na graničnim prelazima. Za novu računarsku opremu potrebno im je oko 800.000 maraka, a za alate, mašine i uređaje, te motorna vozila po oko 120.000. Namještaj, oprema za prenos podataka i glasa, fotografska i druga oprema koštaće gotovo 200.000 maraka.

Spisak Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) “težak” je 3,45 miliona, od čega se 3,1 milion KM odnosi na nabavku specijalne opreme, a preostali iznos planiraju da potroše na vozila, kompjutersku, elektronsku i fotografsku opremu i namještaj.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) treba novu robu vrijednu 2,58 miliona, a gotovo cijeli iznos otići će u sistem za evidencije. Granična policija BiH planira da nabavi specijalizovana vozila za koja im je potrebno 1,24 miliona, a skoro identičan iznos predvidjela je za raznu opremu, mašine, uređaje i namještaj.

Ministarstvo odbrane BiH planira da potroši 2,46 miliona KM za kupovinu opreme, specijalizovanih vozila, namještaja, ugostiteljske opreme i alata, dok će Ministarstvo inostranih poslova BiH potrošiti 1,32 miliona KM, od čega se blizu pola miliona odnosi na nabavku vozila, a ostatak za opremu, mašine, uređaje, alate i instalacije. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) planira izdatke vrijedne 1,69 miliona KM, a najviše novca odlazi za policijsku opremu i specijalizovana vozila.

Za nabavku opreme u institucijama BiH, prema podacima za devet mjeseci prošle godine koji su posljednji objelodanjeni, potrošeno je 11,5 miliona KM.

Član Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dragutin Rodić iz DNS-a kaže da budžet za 2018. godinu nije usvojen jer nije moguće obezbijediti većinu.

– Budžetski okvir institucija BiH je godinama 950 miliona KM, ali i da je bio na dnevnom redu ne bi imao moju podršku jer nisam zadovoljan unutrašnjom raspodjelom, između ostalog, i dijelom koji se odnosi na nabavku opreme. Bitno je budžetsko programiranje, odnosno planiranje stvari koje su stvarno potrebne za rad institucija. Čini mi se da to nije slučaj, a na to je ukazivala i Kancelarija za reviziju institucija BiH u svojim izvještajima – rekao je Rodić.

Smatra da privremeno finansiranje, ako bude nastavljeno do daljeg, ne može mnogo pomrsiti konce institucijama BiH.

– U prvom kvartalu imamo isto finansiranje kao i prošle godine u istom periodu, tako da je sve samo stvar unutrašnje raspodjele – zaključio je Rodić.

Institucije BiH bi i u 2018. godini trebalo da imaju na raspolaganju 950 miliona KM. Predviđeni rashodi budžetskih korisnika iznose 927,37 miliona i veći su za 6,51 milion KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Najčešće potrepštine

* Vozila i specijalizovana vozila

* Specijalna oprema

* Kompjuterska i elektronska oprema

* Fotografska oprema

* Ugostiteljska oprema

* Oprema za prenos podataka i glasa

* Namještaj

* Uređaji

* Skeneri

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *