Kojić: Otvaranje Informaciono-dokumentacionog centra u ovoj godini

Društvo

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da će u toku ove godine u sastavu ove organizacije u Banjaluci biti otvoren informaciono-dokumentacioni centar koji će sadržavati izložbu fotografija i arhivu stradanja srpskog naroda u proteklom ratu.

“Ovaj centar nije nikakva nova institucija ili odjeljenje, već predstavlja sastavni dio aktivnosti Republičkog centra”, istakao je Kojić, navodeći da su u toku aktivnosti sa predstavnicima grada Banjaluke na iznalaženju adekvatnog prostora za otvaranje informaciono-dokumentacionog centra.

Kojić je podsjetio da Haški tribunal, a sada Mehanizam za međunarodne sudove, nije odgovorio na zahtjev, tri urgencije i jedno otvoreno pismo Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica za otvaranje informaciono-dokumentacionog centra u Sarajevu.

“Nakon toga, krenuli smo sa aktivnostima da Republika Srpska otvori svoj informaciono-dokumentacioni centar na osnovu svih analiza i ekspertiza koje posjeduje, koje nemaju oznaku tajnosti, publikacija, te opita kojeg smo radili za žTuzlansku kapijuž”, istakao je Kojić.

On je rekao da će u okviru računarskog dijela informaciono-dokumentacionog centra biti postavljena jedna izložba fotografija o stradanju srpskog naroda, a javnosti će biti dostupna i mogućnost za održavanje predavanja o temi stradanja u posljednjem ratu i svih drugih pratećih aktivnosti.

“Na ovaj način, činimo dostupnim građanima, studentima, turistima, naučnim radnicima arhivu istraživanja koja su obavile institucije, donesene presude za zločine počinjene nad Srbima, kako bi mogli na pravi način da se upoznaju o karakteru rata i sukobima devedesetih godina na ovim prostorima”, istakao je Kojić.

Govoreći o sudbini arhive Haškog suda, koji je krajem decembra 2017. godine zvanično zatvoren, Kojić kaže da će ta arhiva ostati u Holandiji do završetka rada Mehanizma za međunarodne sudove.

“Mislim da će potrajati još neko vrijeme dok se ne bude rješavalo pitanje mjesta gdje će biti pohranjena arhiva Haškog tribunala”, kaže Kojić.

Kojić je zaključio da je stav Republike Srpske o tome jasan – sve ono što je predato, oteto i oduzeto od institucija Srpske treba da bude vraćeno institucijama, jer je to vlasništvo Republike Srpske.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *