Snalažljivi osnovci sami sebi zarađuju za ekskurziju

Društvo

Kolačići, praznični ukrasi, čestitke, i sve to njihovim rukama rađeno. Osnovci škole u Osječanima tako već drugu godinu prikupljaju novac za izlete i ekskurzije.

Početkom godine rađaju se ideje, a onda višemjesečni rad i uz praznike sajam i rasprodaja.

“Možda je bilo najteže praviti vijence jer njih treba spojiti uzeti sve pribor za njega i sve složiti lijepo”, rekla je Lara Milićević.

Sa kolačima je kažu lakše. Recepti od baka, pomoć nastavnica i greške nema.

“Ukusni, njih sam pravila tako što sma zamijesila tijesto za njih i ukrašavala sam ih sa različitim bojama za jelo”, rekla je Valentina Radić.

“Uglavnom naši zadaci su bili da ukrašavamo pošto nismo ništa pekli to još ne znamo”, rekla je Ivona Simić.

Ali zato znaju da pletu, pa su ponudili i privjeske od vune. Znaju i kako i kada treba posijati Božićnu pšenicu.

“Stavila sma šaku pšenicu u zemlju i zalila vodom i trebalo je deset dana da naraste”, rekla je Nađa Pavlović.

Ništa nisu prepuštali slučaju pa su pripremili i kese u kojima kupci mogu da ponesu ono što pazare. Da im rad nije uzaludan svjedoče rezultati.

“Prošle godine su niži razredi kompletne izlete isfinanisarli iz ovog budžeta oko 2000 i nešto maraka su prikupili”, rekao je direktor OŠ “Radoje Domanović” Osječani Saša Živanović.

Stariji razredi, zahvaljujući rukotovorinama koje rasprodaju na školskom sajmu, značajno su smanjili cijenu svojih izleta. Našlo se i za pomoć drugima. U kutijici su i oni i mušterije ubacivali pare za djecu s Kosova, pa nekoliko stotina maraka uplate i na njihov račun.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *