Posebni božićni običaji iz okoline Banjaluke

Društvo

Pečenica, česnica, pijukanje, badnjak, običaji su zajednički za sve pravoslavce o Božiću, ali u okolini Banjaluke zadržali su se i neki posebni božićni obredi.

– Kad badnjak krene kroz selo, svi pjevaju i pucaju, a na Božić ujutru omladina se okupi oko crkve uz kuvanu rakiju, pa se kobajagi mole Bogu, iako niko nije postio! Tako je danas, a u stara vremena je drugačije bilo – pripoveda Vilka Šever (85) jedna od najstarijih mještanki sela Gornji Pervan na Manjači.

Kad je bila cura, kaže, najbliža crkva je bila u petnaestak kilometara udaljenom manastiru Gomijenica, pa se svako molio u svojoj kući. Ipak svi su postili šest nedelja i željno isčekivali pečenicu i cicvaru da se omrse, jer se znalo šta je red.

U stara vremena u mnogim banjalučkim selima božićni hleb, česnicu, mijesili su i pekli isključivo muškarci – domaćini. U Piskavici su domaćini u ponoć išli na izvor po vodu kojom će zamijesiti česnicu, a najsretnijim se smatrao onaj ko dođe prvi i u vodu ubaci šaku pšenice.

– Tijestom od česnice mijesio se i kovrtanj, mali hljeb sa rupom u sredini. To je bio poklon za položajnika, koji prvi na Božić dođe u kuću. Kovrtanj se položajniku davao na Mali Božić, tako što mu se stavi na glavu – priča baka Vilka.

U nekim selima od kovrtanja se na Mali Božić pravila popara začinjena tucanim ljutim sirom i kapljevinom od pečenice. U Potkozarju se kovrtanjić, zajedno sa leskovim resama, stavljao u napoj prvoj kravi koja se oteli poslije Božića, da bi telad bila zdrava, a mlijeko masno. Na Manjači se na Božić kovrtanj stavljao volu na rog, da bi godina bila rodna.

Česnicu su lomili svi ukućani, a vjerovalo se da će onaj ko u svom parčetu nađe novčić biti srećan cele godine. Ali, srećnik je imao i obaveze: dok su drugi praznovali, on je morao na Božić da hrani stoku. Taj je običaj jedan od rijetkih koji se sačuvao i danas.

Loš znak

U Potkozarju se vjerovalo da će neko od ukućana umrijeti prije idućeg Božića ako kod lomljenja česnice otpadne mrva. Na Manjači stariji ljudi i danas vjeruju da „neće pregodišnjiti“ onaj ko ne vidi svoj odraz u cicvari – jelu od kajmaka, masti i kukuruznog brašna, koje se prvo iznosi na božićnu trpezu.

Za sreću

U Piskavici i danas vjeruju da svi ukućani treba da pojedu po komadić mesa sa zakolja – reza kojim je zaklana pečenica, da bi bili veseli. Svaka namirnica sa božićne trpeze se prije jela ljubi “da bi ovce priljuble jagnjad, a krave telad”. Zbog vjerovanja da će svaki posao započet na Božić biti srećan, u kuću se unosi razni alat, od motike do igala za pletenje, iako se na taj praznik ništa ne radi.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *