Najavljena jednostavnija procedura za preglede predškolaca

Društvo

Nismo htjeli da stvorimo gužve u laboratoriji, nego da spriječimo širenje zaraznih bolesti kod djece, poručuju iz Ministarstva prosvjete i najvljuju pravilnik koji će pojednostaviti proceduru.

Nakon žalbi na novi Zakon o predškolskom obrazovanju, koji obavezuje djecu iz vrtića da do kraja mjeseca dostave nalaze brisa grla i nosa, te uzoraka stolice, Institut su ovih dana okupirale stotine nervoznih roditelja i mališana.

Naime, od početka septembra u toj zdravstvenoj ustanovi urađeno je više od 3.055 ovih analiza kod djece do šest godina, što je tri puta više nego u istom periodu lane.

U Institutu priznaju da ih je ovoliki broj zahtjeva iznenadio, jer se samo za jedan dan pregleda oko 250 mališana, i napominju da su tražili sastanak sa predstavnicima Ministarstva i Centra za predškolsko, jer smatraju da Zakon “u nekim dijelovima ne definiše jasno ovu oblast”.

Portparolka ministarstva, Branka Rogač, podsjeća da je odredba o obaveznoj preventivnoj kontroli uvrštena na zahtjev predškolskih ustanova, kako bi se sačuvalo zdravlje djece.

Najavljuje i da je u završnoj fazi pisanje Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, njege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi, čime će se detaljnije precizirati „sporna“ odredba.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *