Konkurs za izbor rukovodilaca u policiji

Društvo

Raspisan je konkurs za izbor šest rukovodilaca u bh. policijskim agencijama, a trebalo bi da rezultira izborom dva direktora i četiri zamjenika direktora.

Tako će, u predstojećoj proceduri, biti odlučeno ko će naredne četiri godine upravljati Graničnom policijom BiH, za koju se biraju direktor i njegov zamjenik, te Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja, uz direktora, dobija i dva njegova zamjenika. Osim toga, ovim konkursom bira se i zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na čelu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH trenutno je Mirsad Vilić, koji je u prvom mandatu pa ima pravo ponovo da konkuriše za direktorsku poziciju. Njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić su na tim funkcijama dva mandata, što znači da će na te pozicije doći novi ljudi.

Jurić je, podsjetimo, nedavno, prije isteka mandata, podnio ostavku zbog penzionisanja, koja je i prihvaćena, baš kao i ostavka Zijada Srabovića, zamjenika direktora Granične policije BiH, koji se takođe penzioniše.

Stoga se ovim konkursom bira ko će sjesti i u Srabovićevu fotelju, ali i u fotelju direktora Granične policije BiH, na čijem je čelu trenutno Zoran Galić.

Galić u izjavi za “Nezavisne” kaže da će ponovo konkurisati i podsjeća na rezultate koje je GP BiH ostvarila u proteklim godinama, a posebno u prošloj.

“Podsjetiću vas da je zaplijenjeno preko tisuću kilograma droge, a i kada je riječ o drugim vidovima kaznenih djela, GP BiH je postigla najbolje rezultate u protekle četiri godine”, rekao je Galić.

Enes Obralija, prvi zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, ističe da kandidati za prijavu imaju rok od 15 dana.

“Nakon toga slijedi sjednica Nezavisnog odbora, na kojoj ćemo mi pregledati prijave, a kandidati za koje se utvrdi da je prijava kompletna i da ispunjavaju uslove konkursa biće pozvani na intervju”, kaže Obralija za “Nezavisne”.

Dodaje da će, nakon obavljenog intervjua, kandidati biti ocijenjeni te će lista, na kojoj će biti po najviše pet imena za svaku poziciju, biti dostavljena ministru bezbjednosti BiH, koji potom predlaže kandidate Savjetu ministara BiH.

Rukovodioci se biraju na mandat od četiri godine. Od njih se, uz ostalo, traži da su zdravstveno sposobni za funkcije za koje konkurišu te da se protiv njih ne vodi krivični postupak, kao i da nisu osuđivani, izuzev za krivična djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *