SRAMNO: Vandali oskrnavili grafit posvećen majoru Milanu Tepiću

Društvo

Nepoznati vandali išarali su prošle noći grafit sa likom majora Milana Tepića u Kozarskoj Dubici, koji je omladina ovog grada posvetila posljednjem narodnom heroju bivše SFRJ.

Vandali su crnim sprejom išarali lik majora Tepića, dodajući mu “bradu”. U potpunosti je prešaran i grafit na banderi nedaleko od grafita posvećenog majoru Tepiću, na kojem je pisalo “VRS”.

Grafit majoru Tepiću urađen je krajem juna ove godine, na inicijativu navijača FK “Crvena zvezda”. “Delije” su grafit postavile na fasadi stambene zgrade pored rijeke Une, nedaleko od graničnog prelaza sa Hrvatskom.

Ovaj vandalski čin prijavljen je Policijskoj stanici u Kozarskoj Dubici.

Mladi Kozarske Dubice su razočarani ovim vandalizmom, jer je major Milan Tepić, rođen u obližnjem selu Komlenac, za njih heroj koji je svoj život žrtvovao da bi spasio mlade vojnike.

Posljednji narodni heroj Jugoslavije

U junu 1991. major JNA Milan Tepić se zatekao kao komandant u centralnom skladištu borbenih sredstava u selu Bedeniku u blizini Bjelovara sa desetak vojnika. Kasarna “Vojnović” u samom gradu i objekti JNA u okolini Bjelovara su bili blokirani i napadnuti od strane hrvatskih snaga.

Planom “Bilogora” HV je 29. septembra 1991. napala i zauzela kasarnu, a samo skladište se našlo u okruženju pod napadom. Major Tepić se nalazio unutar miniranog skladišta sa vojnikom Stojadinom Mirkovićem, koji je pružao podršku iz okolopnog transportera i tom prilikom poginuo od pogotka protivoklopne rakete.

{youtube}RBOJqMxEZeM{/youtube}

Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekat digao je u vazduh sebe i skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava. Hrvatska strana je potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

Major Milan Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja.

Njemu u čast, Republika Srpska je ustanovila orden za posebne zasluge u ratu.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *