Banjaluka: Gradu pripalo zemljište i zgrada MSU

Društvo

Viši privredni sud u Banjaluci presudio je u korist grada Banjaluke u višegodišnjoj pravnog bitki oko zemljišta stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti, u sporu teškom nekoliko desetina miliona maraka, saznaje “EuroBlic” u pravosudnim izvorima.

Prema saznanjima, sudsko vijeće, pod predsjedavanjem sudije Snježane Romčević – Tadić, uvažilo je žalbu Gradske uprave i preinačilo raniju presudu Okružnog suda iz avgusta prošle godine, koja je išla u korist „Autoprevoza“ i preduzeća „Bewo real estate“, a čiji je suvlasnik Vedran Savić, sin Čede Savića, nekadašnjeg direktor banjalučkog Zavoda za izgradnju.

– Tokom postupka, Grad je dokazao, a sud utvrdio, da je pravno valjan ugovor o regulisanju međusobnih odnosa iz 1979. godine između grada i Autoprevoza u vezi preseljenja autobuske stanice iz centra grada i da tužilac ima pravo svojine na predmetnim nekretninama- navodi se, između ostalog u presudi.

Podsjetimo, sporno zemljište površine preko 22 dunuma 1968. godine od “Željeznica Jugoslavije” kupio je banjalučki “Autoprevoz”, i to za potrebe izgradnje autobuske stanice. Na ovom zemljištu još 1891. godine, Austrougarska je izgradila željezničku stanicu, u kojoj je danas smješten Muzej savremene umjetnosti. Zanimljivo je da u Banjaluci uopšte nema originala dokumenta, odnosno ugovora, i nijedan pisani trag da je “Autoprevoz” vlasnik tog zemljišta. Original je pronađen u ŽTP-u u Beogradu i na osnovu ovjerene kopije Okružni privredni sud donio je prvobitno rješenje u korist “Autoprevoza”.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *