Oscilacije u temperaturi narednih dana

Društvo

Snijeg koji je juče intenzivno padao neće se zadržati i već danas je sunačno i toplo i temperatura na zapadu Srpske skače i do 12 stepeni Celzijusa.

Igor Kovačić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS, kaže da će se narednih sedam – osam dana smjenjivati toplo-hladno vrijeme.

– Neće biti ekstremnih temperatura ispod nule, ali će biti perioda kada će temperatura da se popne i do plus 14 stepeni Celzijusa- napominje Kovačić.

Već sutra možemo da, kako kaže, nakon naglog skoka temperature, očekujemo zahlađenje pred jutro i prijepodne na Zapadu gdje će kiša vrlo brzo preći u snijeg. Do kraja dana takvo vrijeme se očekuje i na krajnjem istoku RS, uz zadržavanje snježnog pokrivača.

– U četvrtak naglo sve prestaje, ujutru će biti mraz, a tokom dana jačanje jugozapadnog strujanja pa će opet biti toplo i snijeg će se otopiti. U petak promjenjivo oblačno sa sunčanim intervalima, ponovo relativno visoke temperature od devet do 12 na zapadu, na istoku od pet do sedam. U noći između petka i subote ponovo prodor svježeg nestabilnog vazduha koji ponegde može dati i obilnije padavine, te prolazno i nešto više snijega – dodaje Kovačić.

Od 23. do 28. januara, po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS, u RS očekuje se suvo vrijeme sa maksimalnim temperaturama od deset do 12 stepeni, a nova kiša i nešto hladnije vrijeme slijedi poslije 28. januara.

Promjenjivo vrijeme i oscilacije temperature odražavaju se i na zdravlje ljudi, pa je tako nakon plus 19 stepeni za božićne praznike u Srpskoj zabilježen zvanično jedan oboljeli od gripa.

U Institutu za javno zdravstvo RS u narednom periodu očekuju povećan broj oboljelih od gripa i svih respiratornih infekcija.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *