Banjaluka: Od februara računi od nove toplane

Društvo

Toplana na drvnu sječku u Banjaluci za dvije sedmice bi i konačno trebalo da preuzme sistem grijanja u Banjaluci, a za potrošače koji su ugradili kalorimetar fiksni trošak bi mogli da plaćaju 0,32 pfeninga po metru kvadratnom.

Novom odlukom direktno će biti pogođeno oko 5.000 građana, koliko ih, prema procjenama, potrošnju centralnog grijanja kontroliše preko kalorimetra. Mnogi od njih vjeruju da će grijanje plaćati skuplje nego do sada.

– Ugradili smo kalorimetar prije dvije godine da ne bismo više plaćali previsoku cijenu grijanja za loš kvalitet i to cijele godine. Zavrćemo radijatore kada nismo u kući i računi u sezoni znaju biti i duplo manji. Nekada plaćamo tek 30 KM mjesečno, ali koja je sada svrha kalorimetra kada nas čekaju veći računi. Šta građane treba uopšte da bude briga kako će oni toplotu dovesti do stana, zašto to mora da bude naš trošak – razočarana je stanarka u Obilićevu.

Gradske vlasti su i ranije najavljivale mogućnost uvođenja fiksnog dijela za potrošače, sa obrazloženjem da su takva pravila i u drugim zemljama koje koriste kalorimetre, odnosno da potrošači pored utrošene energije plaćaju fiksne troškove za distribuciju i prenos.

Drugačijeg mišljenja su međutim u nekim udruženjima potrošača, gdje kažu da sve komunalne ustanove prave kalkulacije svog poslovanja, i u cijenu isporučene energije uračunavaju sve troškove, pa prema tome ne bi trebalo da bude nekih posebnih troškova koje potrošač treba da plaća.

Gradnja Eko-toplane počela je 1. juna prošle godine, investicija košta oko 35 miliona KM, a trenutno je u pogonu 6 kotlova u punom kapacitetu.

– Preduzeće „Eko-toplane“ djelatnost preuzima 1. februara, i tokom februara počinjemo sa isporukom toplotne energije u punom kapacitetu – potvrdili su nam u ovom preduzeću.

Novi direktori

Na prvoj sjednici Skupštine grada u ovoj godini, koja će biti održana 31. januara, odbornici će pored Toplane razmatrati i nekoliko odluka o izmjeni regulacionih planova, kao i kadrovska pitanja.

U planu je imenovanje novog direktora Turističke organizacije grada, te raspisivanje konkursa za mjesto direktora Centra za socijalni rad.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *