Nema oboljelih od malih boginja u RS

Društvo

U Republici Srpskoj trenutno nema oboljelih od malih boginja, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iz Instituta naglašavaju da je vakcinacija djece najsigurnija i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju zaraznih bolesti.

Pedijatar Doma zdravlja Banjaluka Bosa Đajić rekla je da je u odnosu na raniji period povećan odziv roditelja za vakcinaciju djece MRP vakcinom.

“Razlozi za veću zainteresovanost roditelja za vakcinisanje djece je pojava morbila u okruženju. Osim toga, vakcinacija MRP vakcinom obavezna je prema Pravilniku o imunizaciji. Roditelji su svjesni da su odgovorni za eventualno obolijevanje djeteta ukoliko ih ne vakcinišu”, kaže Đajićeva.

Ona kaže da su osnovni razlozi za izbjegavanje vakcinisanja djece uticaj raznih antivakcinalnih lobija i poruka putem društvenih mreža, zasnovanih na neosnovanim tvrdnjama o štetnosti vakcina.

“Posljedice nevakcinisanja su obolijevanja od morbila, rubeole i zaušaka ukoliko nevakcinisana osoba dođe u kontakt sa oboljelim”, ističe Đajićeva.

Ona navodi da su morbile izuzetno lako prenosiva zarazna bolest, koja se širi među nevakcinisanim.

“Komplikacije nakon oblijevanja od morbila su relativno česte i teške, a iznimno mogu završiti i smrtnim ishodom. Ukoliko je veći broj nevakcinisanih osoba, lako dolazi do pojave epidemija”, upozorila je Đajićeva.

U Srbiji je od početka pojave malih boginja u oktobru prošle godine Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” zabilježio 1.255 oboljelih, od kojih je troje umrlo.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *