Građani ogorčeni zbog poskupljenja goriva

Društvo

Dođe i 1. februar, dan od kojeg su građani dugo strepili zbog poskupljenja goriva čija je cijena preko noći otišla za čak 18 pfeniga po litru.

Ovo je dodatno uzdrmalo kućne budžete mnogih porodica, s obzirom na činjenicu da je gorivo, uslijed rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, prije nepunih sedam dana poskupilo za pet feninga.

Današnje poskupljenje rezultat je usvajanja novog Zakona o akcizama, koji je predvidio povećanje putarina za sve vrste goriva za 18 pfeniga.

Tako je litar goriva 25. januara sa 1,94 poskupio na 1,99 KM, a od danas će njegova cijena u prosjeku iznosti oko 2,17 KM.

Građani poručuju da nije riječ o bezazlenom trošku, ali da ih kudikamo više plaši lavina poskupljenja, koja će neminovno uslijediti nakon skoka cijene goriva.

Na to upozoravaju i ekonomisti, čija računica pokazuje da ćemo se uskoro suočiti i sa skokom cijena raznih usluga i proizvoda, prije svega hrane, koja bi takođe mogla da poskupi do deset odsto.

Autoprevoznici su već najavili veću cijenu autobuskih karata za 10 odsto, koje će, kako su saopštili, u djelo sprovesti odmah nakon rasta cijene goriva na pumpama.

Riječ je o prilično gadnom scenariju za sve one koji ionako jedva preživljavaju od mizernih plata i penzija, a kojih nije malo.

Trebinjci poručuju da rast cijene benzina možda ne bi bio toliki udar na njihove džepove, da nije neminovnog poskupljenja ostalih proizvoda i usluga.

– Nažalost, sve će poskupiti – osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu, usluge. To se odmah ne primijeti, ali kad vidite da za isto novca kupujute sve manje proizvoda, onda shvatite da je sve skuplje – kaže Biljana Vuković iz Trebinja.

Aleksandar Tutić, službenik iz Brko distrikta, naglašava da nije u redu da država na ovaj način puni budžet.

– Država bi morala da nađu drugačiji način, a ne ovako. Skok cijena goriva će izazvati lančana poskupljenja svega ostalog, jer je gorivo osnov svega. To je veoma loše za naš ionako nizak standard – poručuje naš sagovornik.

Ni građani Doboja ne štede ružne reči na račun političara koji su donijeli odluku o povećanju akciza.

– Nije to samo gorivo, sve će poskupiti. Sve ide jedno sa drugim, a i ovako je preskupo. Neka nam je Bog na pomoći – poručuje Suzana Ružojčić iz Doboja.

Ekonomista Ratko Garić kaže da ga je ovakva politika BiH političara natjerala da krene put Njemačke – trbuhom za kruhom.

– Idem, da bar djeci obezbijedim normalan život, ako ga ja već nisam imao. Ovde čovjek ništa ne može da planira, ovde svi ekonomski postulati padaju u vodu – naglašava Garić.

Ratko Joveš, penzioner iz Prijedora, smatra da je riječ o pljački naroda koji ima izuzetno niske penzije i plate, i koji je najsiromašniji u Evropi.

– Napunio sam rezervoar goriva i smanjiću vožnju, pa neću morati točiti gorivo naredni mjesec. Tako su uradili i mnogi Prijedorčani i na taj način ćemo zbog poskupljenja bojkotovati kupovinu goriva barem mjesec dana – ogorčen je ovaj penzioner.

Dok prevoznici iz Trebinja ne planiraju poskupljenje prevoza, njihove kolege iz Bijeljine su najavili veće cijena autobuskih karata, do 10 odsto. Većina dobojskih prevoznika povećala je cijenu karata za 10 odsto, a za nekoliko mjeseci ponovo će napraviti presjek stanja, jer, kako objašnjavaju, nisu sigurni da će uz ovo poskupljenje moći da održe postojeće linije.

Redovi na pumpama

Tokom jučerašnjeg dana, na pumpama su zabilježeni redovi vozača koji su i po pola sata strpljivo čekali da natoče gorivo po staroj cijeni.

Riječ je o uštedi od oko 10 KM po punom rezervoaru, što potrošači, s obzirom na prilično loš životni standard, smatraju dobrom uštedom.

Međutim, novi udar na njihove budžete mogao bi da uslijedi relativno brzo, zbog konstantnog poskupljenja sirove nafte na svjetskoj berzi.

Prema nekim procjenama, litar goriva bi na domaćim pumpama do kraja godine moga da skoči na preko 2,5 KM.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *