Pavlović: Što hitnije sanirati klizište na Tjentištu

Društvo

Uprava Nacionalnog parka Sutjeska alarmirala je sve nadležne institucije da bi se što prije saniralo klizište koje prijeti da ugrozi partizansku Spomen-kosturnicu i spomenik Bitke na Sutjesci.

Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović rekao je da se klizište, nakon obilnih padavina i topljenja snijega, aktiviralo danas oko 11.00 časova.

“Rupa je duboka i široka nekoliko stotina metara i najgore je što je na svega petnaestak metara od kosturnice, a i spomenik je blizu. Odmah smo kontakirali nadležno ministarstvo i direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda. Da li je klizište stalo, još ne znamo, čekamo geodetske stručnjake”, rekao je Pavlović.

On je naveo da se slično klizište dogodilo i polovinom osamdesetih godina prošlog vijeka, kada ga je sanirala inžinjerija JNA.

“Tada je urađen cjevovod za odvodnju oborinskih voda, koji je dotrajao”, rekao je Pavlović i dodao da je situacija alarmantna i da je potrebno hitno reagovati.

Prilaz spomeniku urađen je u obliku violine u čijoj osnovi je kosturnica.

Klizište je odnijelo polovinu “osmice”- tijela violine, odnosno stepenica koje vode uz brdo.

Odmah po saznanju da se u Nacionalnom parku “Sutjeska” na Tjentištu pokrenulo klizište koje prijeti da ugrozi Spomen-kosturnicu i spomenik Bitke na Sutjeski, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju je poslalo stručnu ekipu u Nacionalni park da procijeni dosadašnju štetu i sagleda kompletnu situaciju na terenu, potvrđeno je Srni u ovom ministarstvu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *