Srbi preglasani: Hoće li BiH dobiti tekst himne?

Društvo

Predsjedavajućoj Kantonalne skupštine u Sarajevu pošlo je prošle sedmice za rukom da otpjeva himnu bez teksta i postane pravi hit na društvenim mrežama.

Većinu je ostavila u čudu, ali i ponovo otvorila priču da li će i kada BiH dobiti tekst himne. Ustavnopravna komisija bh. Parlamenta juče je preglasavanjem poslanika iz Republike Srpske prihvatila inicijativu Kantonalne skupštine da BiH treba što prije da dobije himnu koja će osim melodije da ima i tekst.

“Očigledno je da mi nemamo političkog ambijenta da bilo što što ima obiljezje državnosti, evo u ovoj izbornoj godini uradimo, odnosno usvojimo. Tako da nisam optimista da ćemo imati tekst himne u toku ove godine”, rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

“Iskren da budem, kako ja vidim stvari, nije nemoguće , ali nisam veliki optimista”, komentariše poslanik HDZ-a Bariša Čolak.

Ipak, što se pojedinih poslanika tiče, ni dosadašnji prijedlozi nisu sporni. Da se oni pitaju neki od njih bi već bili prihvaćeni.

“Imali smo onaj primjer od gospodina Šestića, gdje se ne spomnje nijedan narod i partija, spominju se samo krajolici ove zemlje. Zašto ne prihvatiti prijedlog Ismete Dervoz -numeru ‘Zemljo moja’ , ni tu se niko ne pominje”, rekao je Sifet Podžić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ponovnim otvaranjem priče o tekstu himne, stvara se nepotreban cirkus, poručuje SDS-ov poslanik Aleksandra Pandurević. Očigledno će opet biti prepucavanja, a do teksta se neće doći. Slično poručuje i njen partijski kolega Borislav Bojić.

“Sporadične inicijative nisu moguće. Moguće je samo ako se oko tih pitanja prije svega dogovore konstitutivni narodi. Kako bi izgledala ta himna o tome možemo da nagađamo”, izjavio je Borislav Bojić, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

Ako ništa drugo u BiH su saglasni da o tekstu himne i dalje nema dogovora, a pogotovo ne u izbornoj godini. Do tada će se prepričavati operski nastup u Kantonalnoj skupštini koji je jedne slatko nasmijao, a druge natjerao da se dobro zamisle.

ATV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *