Registrovano više hiljada oboljelih u sezoni gripa

Društvo

Domovima zdravlja u Republici Srpskoj od 29. januara do 4. februara prijavilo se 3.867 pacijenata oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 1.432 od oboljenja sličnih gripu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Iz Instituta navode da ovaj broj oboljelih predstavlja rast u odnosu na prethodnu sedmicu, ali se uklapa u očekivani trend za ovaj period.

Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. godina počeo je 2. oktobra i biće završen sredinom maja.

Od početka praćenja, registrovano je ukupno 37.681 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 12.399 pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu.

Kada je riječ o uzrasnoj strukturi, najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnih gripu je kod djece predškolskog uzrasta do četiri godine, te kod djece od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu u prošloj sedmici registrovana je na području Banjaluke, zatim slijede Istočno Sarajevo i Trebinje, a najniža je na području Foče, navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

U bolnicama Republike Srpske od 29. januara do 4. februara prijavljeno 14 slučajeva teške akutne respiratorne infekcije koji zahtijevaju hospitalizaciju, što je najveći i očekivani broj u odnosu na prethodne sedmice.

Iz Instituta navode da je od početka nadzora u bolnicama prijavljeno ukupno 65 oboljelih.

“Od početka praćenja sezone, uzeto je ukupno 58 uzoraka od oboljelih, a rezultati mikrobiološke analize su potvrdili 19 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip `A` i tip `B`”, ističu iz Instituta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *