EU Connect: Političke stranke da prestanu sa politizacijom evropskog puta BiH!

Društvo

EU Connect: Političke stranke da prestanu sa politizacijom evropskog puta BiH

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom – EU Connect pozdravlja jučerašnje usvajanje Strategije za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Evropska komisija nedvosmisleno je pokazala kako je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU strateški prioritet.

EU Connect u svom saopštenju poziva bosanskohercegovačke političke stranke da prestanu sa politizacijom evropskih integracija i da se aktivno uključe u procese koji će ubrazati napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

– Lidere političkih stranaka, kako onih koje se nalaze na vlasti, isto tako i onih koji čine opoziciju, podsjećamo da su još 2015. godine na zahtjev Evropske unije potpisali zajedničku izjavu o opredijeljenosti političkih lidera za poduzimanje neophodnih reformi. U skladu s tim, odgovornost za eventualne zastoje u okviru procesa pristupanja EU snose sve političke stranke u BiH neovisno o tome da li su dio parlamentarnih većina, navode iz EU Connect-a.

EU Connect pozdravlja dosadašnje poteze Vijeća ministara BiH koji su uprkos evidentnom nepostojanju parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH doveli do znatnog pomaka zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

– Pozivamo izvršnu vlast na državnom nivou da aktivno nastavi raditi na evropskim integracijama BiH bez obzira na to što je 2018. izborna godina. Posebno pozitivnom porukom ocjenjujemo današnju izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je pozvao političare da se bave životnim pitanjima građana, a ne izbornom kampanjom, dodaje se u saopštenju.

Centar za povezivanje sa Evropskom unijom – EU Connect zahvaljuje se i šefu Delegacije Evropske unije u BiH ambasadoru Lars-Gunnaru Wigemarku koji se proteklih godina zalagao za evropski put BiH. Kako ističu, ponekad čak više od domaćih lidera koji su se često postavljali kao da Evropskoj uniji treba BiH, a ne obrnuto.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *