Nezaposlene majke traže ocjenu ustavnosti Zakona o dječijoj zaštiti

Društvo

Predstavnici nezaposlenih majki koje ne ostvaruju pravo na materinski dodatak danas su Ustavnom sudu RS predali Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o dječijoj zaštiti kao i urgenciju kojom će apelovati Ustavnom sudu da ubrza proces ispitivanja ustavnosti tog zakona jer se radi o majkama i djeci, najosjetljivim kategorijama društva.

Na ovaj način majke kreću u drugu etapu borbe za svoja prava, a to je pravnim putem i pravnim lijekovima jer 8 zahtjeva i 6 izlazaka na ulicu nisu bili dovoljni da se dođe do sastanka sa premijerkom Željkom Cvijanović.

Zakon o dječijoj zaštiti Srpske sporan je jer pravi razliku između porodilja, između ostalog što propisuje i d amajke moraju biti nezaposlene šest mjeseci.

Zakonom o dječijoj zaštiti Srpske, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 maraka primaju samo majke čija su djeca rođena 1. decembra 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti djeteta, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *