Zolak: Pomoći klinikama za vještačku oplodnju

Društvo

Vršilac dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak rekao je da je od nacionalnog interesa zaštita reproduktivnog zdravlja u BiH i da je klinikama za vještačku oplodnju potrebno omogućiti pravovremeno nabavljanje sredstava neophodnih za terapije koje prethode vještačkoj oplodnji.

Zolak kaže da je s tim u vezi sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dogovorio razvijanje buduće saradnje radi otklanjanja problema koji otežavaju rad klinikama za vještačku oplodnju.

“Razvijaćemo saradnju na polju jačanja koordinacije između klinika koje se bave potpomognutom oplodnjom i veleprometnika medicinskim sredstvima, na način da će Agencija obezbijediti uslove za bržu registraciju medicinskih sredstava koja su u ovim postupcima neophodna”, rekao je Zolak Srni.

On je dodao da je dogovorena i saradnja s ciljem lakše i brže nabavke bioloških lijekova.

Zolak je rekao da je na sastanku usaglašeno da, u skladu sa zakonskim pretpostavkama, treba omogućiti nabavku onih lijekova koji nisu prošli centralizovani postupak odobravanja Evropske agencije za lijekove, a koji zadovoljavaju evropske standarde za kvalitet, efikasnost i bezbjednost, radi postizanja bolje konkurentnosti i njihove dostupnosti.

On kaže da će se buduća saradnja Agencije i Fonda, o kojoj je bilo riječi na sastanku prošle sedmice, prvenstveno ogledati u boljoj razmjeni informacija o dostupnosti lijekova provjerenog kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti.

“Agencija će reagovati na informacije dobijene od Fonda zdravstvenog osigiranja Srpske, ali i drugih fondova, u smislu da će bržim koracima u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno registracije lijeka, spriječiti monopolistički pristup farmaceutskim kompanijama, te omogućiti veću konkurentnost, niže cijene lijekova i njihovu bolju dostupnost”, pojasnio je Zolak.

On je dodao da se to odnosi, prije svega, na lijekove neophodne za liječenje najtežih oboljenja citostatike, na biološku terapiju i lijekove za rijetka oboljenja.

Zolak je napomenuo da je cilj zajedničkog djelovanja bolja dostupnost lijekova i bolja zdravstvena zaštita stanovništva.

“Sve ovo treba biti realizovano kroz jaču saradnju institucija u sistemu zdravstvene zaštite, čiji je interes bolja dostupnost lijekova i bolja zaštita zdravlja stanovništva”, rekao je Zolak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *