Banjalučki gimnazijalci u borbi za prava životinja

Društvo

Više od 70 odsto Banjalučana ne zna da postoje kazne za nepoštovanje zakona o Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, podaci su ankete koju su proveli učenici banjalučke „Gimnazije“.

Učenici završnog razreda napravili su projekat iz demokratije “Ja građanin” na temu – Zaštita i provođenje prava životinja.

– Parola našeg projekta je „Udomi, ne kupuj!“ a za naš projekat smo do sada uradili dosta toga. Napisali smo predavanje za učenike osnovnih škola, osmislili radionicu za prvačiće, napravili prezentacije, ali i dijelili letke, sve u cilju zaštite životinja – proručili su gimnazijalci.

U sklopu svoj projekta uradili su i anketu u kojoj su došli do zanimljivih, ali i zabrinjavajućih podataka.

Mnogo ljudi ne zna da postoji Zakon o zaštiti životinja, dok većina njih ne zna da za nesavesna djela prema životinjama postoje propisane kazne.

Čak 84 odsto ispitanih smatra da bi problem lutalica bilo riješen izgradnjom novih azila, a gotovo isti broj je spreman da donira sredstva za tu namjenu.

Ohrabrujuće je što bi njih 60 odsto i udomilo napuštenog psa.

Srednjoškolici ovim projektom žele da prošire svijest i ukažu na prava životinja, sa ciljem da dokažu da su životinje često nepravedno optužene.

Ovaj podatak potkrepljuju činjenicom da je u posljednjih 15-ak godina smanjen broj njihovih napada i ugriza građana.

Tako su 2002. zabilježena 346, a prije dvije godine 78 ugriza od strane pasa koji imaju vlasnike i 57 ugriza pasa lutalica.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *