Virus gripe se širi, povećan broj oboljelih u Republici Srpskoj

Društvo

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj u ovoj sedmici registrovali su skoro 4.000 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za 12% više nego u prethodnoj, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Portparol Instituta Milka Mrđa kaže da je 1771 pacijent sa simptomima sličnim gripi 1771, što je 5% više nego protekle sedmice.

– Za ovo doba godine to je i očekivati, tamo negdje do sredine marta, onda će to početi da opada. Februar je takav, znači svake godine u februaru bude najveći broj oboljelih, kaže Mrđa.

Nајvеći brој оbоljеlih оd infеkciја sličnih gripi јеsu djeca školskog i predškolskog uzrasta do 15 godina, dok je najmanje oboljelih među populacijom starijom od 65 godina.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da se radi o virusu koji se dugo vremena nije pojavljivao na našim prostorima.

– Simptomi koji pacijenti imaju su uglavnom povišena temperatura, opšta malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, kašalj. Pacijenti navode da se osjećaju izuzetno loše, da su iscrpljeni. Temperatura može da traje duže, čak i do pet dana i veoma često ovaj grip, barem kod nas ovdje na našoj teritoriji daje i određene komplikacije, a najčešće je to upala pluća, kaže dr Nevena Todorović.

Na području Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH zabilježena su četiri smrtna slučaja zbog posljedica gripa, dok je kod jednog pacijenta utvrđeno prisustvo virusa tipa H1N1, poznatijeg kao ptičji grip. Ova informacija potvrđena je i zvanično od Ministarstva zdravlja TK.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *