Psssst, tišina! Jutros od 7.00 časova u BiH je na snazi izborno ćutanje

Društvo

U Bosni i Hercegovini jutros od 7.00 časova na snazi je izborna tišina, uoči lokalnih izbora koji će biti održani sutra.

Izborna ćutnja podrazumijeva potpunu zabranu medijskog praćenja bilo kakvih izbornih aktivnosti i trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u nedjelju.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) navode da tokom 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta u BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te napominju da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

RAK podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija na obavezu poštivanja izborne tišine neposredno pred izbore.

Na snazi je zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima koja traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine inače, biraće se devet gradonačelnika i 132 načelnika opština. Biraće se 74 opštinska vijeća u Federaciji BiH, te 58 skupštine opština u Republici Srpskoj. Treba biti izabrano ukupno 140 načelnika i gradonačelnika gradova i opština u BiH i to njih 78 u Federaciji BiH i 62 u Republici Srpskoj.

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine biraće se i Skupština Brčko distrikta BiH, Skupština Grada Banjeluke i gradonačelnik Grada Banjeluke, te skupštine gradova Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje kao i gradska vijeća Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega.

Ni ove godine izbori neće biti održani u Mostaru.

Tekstovi sa izbornim sadržajem koji su na veb portalima objavljeni jutros do sedam časova, odnosno do zvaničnog početka izborne ćutnje, ne moraju da budu uklonjeni.

Budući da je praktično nemoguće zabraniti komunikaciju putem interneta, primjetno je da su mnoge političke partije posljednjih dana kampanje pojačale oglašavanje na internetu.

Posebno je društvene mreže nemoguće kontrolisati, s obzirom na to da su platforme koje se koriste za marketing – Fejsbuk, Tviter i Jutjub – u SAD, BiH nema mehanizam kojim bi mogla da ograniči šta će se na tim društvenim mrežama postavljati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *