Forum dijaspore počeo u zgradi Vlade RS

Društvo

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci počelo je okupljanje zvanica i učesnika Prvog foruma dijaspore, čiji je cilj uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

Skup se održava na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Prisustvo Forumu su, osim predsjednika Srpske, najavili najviši republički zvaničnici, među kojima su predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

Na skupu je najavljeno učešće oko 100 ljudi iz više od 26 zemalja, među kojima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenta, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija…

Otvaranje Foruma i plenarna sjednica, na kojoj bi učesnicima trebalo da se obrate predsjednik i premijer Srpske, planirani su od 9.30 časova, a u 11.00 časova biće održane panel-diskusije čije su teme “Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti” i “Ekonomski potencijali saradnje Republike Srpske i dijaspore”.

Za učesnike foruma dijaspore u 15.00 časova biće upriličen istorijski čas u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da je ovaj skup veoma značajan, jer će okupiti predstavnike srpskih udruženja iz svijeta i pojedince koji će formulisati zajedničke politike. On je najavio da će se forum održavati svake godine, na drugom mjestu u Srpskoj.

U Administrativnom centru Vlade Srpske juče je održan prijem za učesnike skupa, a tom prilikom premijer Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Srpska stabilna i čvrsta i da želi da gradi partnerstvo sa ljudima iz Srpske koji žive u inostranstvu u realizaciji zajedničkih ciljeva.

Savjetnik predsjednika Republike Nina Sajić izjavila je ranije da srpska dijaspora predstavlja veliki ekonomski i razvojni potencijal, koji još nije dovoljno iskorišten, te da nesumnjivo može da doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske, privlačenju investicija i povezivanju privrednika iz Srpske sa inostranim partnerima.

Ona je navela da se ovim forumom želi podstaći dijaspora da investira u Srpsku.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *