Novinar RTRS Marko Vejić smijenjen s dužnosti urednika emisije “Srpska danas”

Društvo

Odlukom menadžmenta Javnog RTV servisa Republike Srpske (RTRS), novinar Marko Vejić od danas više nije urednik i voditelj emisije “Srpska danas”.

Vejić je u kratkom komentaru na svom profilu na Fejsbuku objavio da od danas neće biti urednik i voditelj emisije, ne navodeći razloge za ovakvu odluku menadžmenta RTRS.

– Želim da se najiskrenije zahvalim svima vama koji ste svakodnevno pratili moj rad u ovoj emisiji, kritikovali i predlagali teme i bili aktivni učesnici u društvenim temama koje smo obrađivali, a koje su imale javni interes. Ponosan sam urađenim, a mi se vidimo u nekim drugim emisijama, poručio je Vejić na FB.

On je jedan od rijetkih mladih novinara na RTRS koji je uspijevao da nametne čak i one teme koje se smatraju zabranjenim u ovoj medijskoj kući. Ipak, čini se da kritički stavovi, ma koliko bili ublaženi, nisu dobrodošli u Javnom servisu RS.

Marko Vejić je zbog neslaganja s uređivačkom politikom kuće i odnosom prema novinarima napustio RTRS u januaru 2016. godine, poslije pet godina provedenih u toj medijskoj kući, ali se ponovo vratio nakon nekoliko mjeseci izbivanja iz novinarstva.

Što se tiče “Srpske danas” koju je uređivao, ostaće upamćena emisija emitovana 10. oktobra prošle godine, koja se bavila radom “na crno”, a u kojoj se direktno u program telefonom uključila njegova koleginica Hana Hadžibegović.

– Da li znate da upravo na televiziji na kojoj gostujete ima toliko neregularnosti, posebno koje se tiču honorarnih radnika koji preko dvije i po godine znaju potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji se smiju potpisivati, odnosno na osnovu kojih se smije raditi samo 90, odnosno 60 dana u godini, a mi radimo i po 8-9 godina? Konkretno, u mom slučaju, dvije i po godine – rekla je Hadžibegović u direktnom uključenju.

Nakon ovoga, Republička inspekcija rada izvršila je vanrednu kontrolu u JP Radio-televizija RS 26. oktobra prošle godine i utvrdila da RTRS krši Zakon o radu jer je 16 radnika u vrijeme kontrole radilo “na crno”.

Kako nezvanično saznajemo, Vejića će na mjestu urednika “Srpske danas” zamijeniti Vanja Furtula.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *