Mesić odbio titulu počasnog građanina Sarajeva

Društvo

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, odbio je da bude počasni građanin Sarajeva, titulu koju dodjeljuje Gradska uprava Grada Sarajeva.

Prije dvije sedmice za ovu nagradu je bio kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka odlučio je da, umjesto nobelovcu Orhanu Pamuku, priznanje “Počasni građanin Sarajeva” dodijeli nekadašnjem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Međutim, kako je Mesić rekao za N1, njemu se niko iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi kandidovanja, a nakon što je iz medija saznao za navodnu kandidaturu, odlučio se gradskim vlastima obratiti pismom u kojem je napisao da zbog cijelog slučaja sa Orhanom Pamukom ne želi biti počasni građanin Sarajeva.

Mesić je naveo da je upoznat sa razlogom uskraćivanja priznanja književniku Orhanu Pamuku.

– Očito da se radi o širem problemu koji nije vezan samo za Sarajevo. Očito da se radi o političkom problemu, a onda je nezgodno da ja u tome učestvujem -dodao je Mesić.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *