Banjaluka: Održana rasprava o nacrtu gradskog Statuta

Društvo

Javna rasprava o nacrtu Statuta Grada Banje Luke, koji je Skupština grada usvojila na sjednici održanoj 31. januara ove godine, održana je sinoć u Banskom dvoru.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je nacrt Statuta usaglašen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi donesenim krajem 2016. godine, te usklađen sa drugim propisima, poput izbornih RS i BiH.

Prema njegovim riječima, tekst Statuta je prečišćen, nema suštinskih i krupnih, nego ima više manjih izmjena.

-Radi se o nešto malo drugačijim procedurama konstituisanja organa Grada i Skupštine Grada, primopredaje dužnosti između funkcionera, što su novi propisi u Zakonu o lokalnoj samoupravi. Nešto novosti je i kada je riječ o savjetima mjesnim zajednicama i građanskoj inicijativi. Savjeti MZ su prošle godine prvi put birani neposredno na izborima, koji su isti kao i opšti izbori, i njihov način konstituisanja, opoziva, funkcionisanja, popune je nešto drugačiji u odnosu na ranije propise, ali to je opet u vezi sa Izbornim zakonom RS i uputstvom same Republičke izborne komisije – pojasnio je gradonačelnik Radojičić.

Član Savjeta MZ Dragočaj Milan Vučković, rekao je novinarima da je sa aspekta te MZ – ono što je dobro definisano novim Statutom činjenica da je sada za vanredno sazivanje zbora građana potrebno pet odsto biračkog tijela tj. potpisa, u odnosu na ranijih 20 odsto.

Podsjećamo, svi zainteresovani svoje primjedbe i sugestije na nacrt Statuta mogu dostaviti sve do 14. marta ove godine, i to putem elektronske pošte: primjedbe@banjaluka.rs.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *