Banjaluka: Ekipe civilne zaštite na terenu

Društvo

S obzirom na to da je narednih dana najavljeno toplije vrijeme i topljenje snijega, dežurne ekipe Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice obišle su moguće kritične tačke na većim rijekama Vrbas i Vrbanja, te na manjim vodotokovima kao što su Široka, Dragočajka, Crkvena i Kočićev potok, gdje je ranije bilo dosta problema prilikom obilinijih padavina. Danas je u planu obilazak retenzionih brana i nasipa.

Republička uprava civilne zaštite je prije nekoliko dana izdala upozorenje lokalnim zajednicama u kojem je navedeno da zbog naglog topljenja snijega može doći do povećanja površinskih, podzemnih i voda u slivovima većih rijeka.

– Po nalogu gradonačelnika, pokrenuli smo aktivnosti na preduzimanju i sprovođenju odgovarajućih mjera zaštite i spasavanja. U tom pravcu uspostavljen je kontakt sa službama civilne zaštite susjednih opština kao i sa komandnim pultom HE „Bočac“ i Republičkim hidrometeorološkim zavodom. Neposredno na izlasku iz Ulice Braća Kavić, na Kočićevom potoku, propusna moć je smanjena na svega 30% propusta koji se nalazi ispod šest pružnih kolosijeka. O smanjenoj propusnosti pismenim putem obavješteno je Odjeljenje za inspekcijske poslove, kako bi na vrijeme uputili nalog izvođaču radova da se u što kraćem vremenskom periodu otkloni uočeni nedostatak – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Prema prognozi RHMZ, u narednih nekoliko dana temperature će porasti, a do kraja sedmice snijeg će se istopiti u gotovo svim krajevima.

– Temperature će biti između 10 i 15 stepeni i svakako moramo biti oprezni zbog mogućnosti izlijevanja rijeka, posebno u zapadnim krajevima – rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *