Advokat Gorana Salihovića uložio žalbu na suspenziju

Društvo

Advokat Rifat Konjić podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH žalbu na odluku o privremenom udaljenju sa dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, koji je suspendovan od 29. septembra.

Konjić očekuje da će VSTS, poštujući procedure i zakon, skinuti oznake tajnosti sa dokumenata, javlja Birn.

On je naveo da je odbrana dobila tužbu koju je podnio disciplinski tužilac, kao i odluku o suspenziji, ali je stavljena oznaka tajnosti na sve dokumente na osnovu kojih je pokrenut postupak.

“Odbrana želi da ova oznaka bude skinuta. Da bi napravili žalbu, morate imati te dokumente”, rekao je Konjić.

On je ocijenio da pojedini navodi iz disciplinske tužbe uopšte nemaju obilježje djela.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, te se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Prvostepena disciplinska komisija suspendovala je Salihovića, a žalbu će razmatrati drugostepena komisija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *