Una i Sana se povlače, mještani strahuju od klizišta

Društvo

Vodostaji rijeka Une i Sane su i dalje su u opadanju, potvrđeno je jutros u lokalnom centru za obaveštavanje. Kako navodi portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić najveći problem trenutno predstavljaju tri klizišta.

Mještani su u strahu. Naročito nakon apokaliptičnih scena iz susjedne hrvatske Kostajnice.

– Klizište u Ulici Mihajla Pupina oštetilo je put koji je trenutno neprohodan. U Mrakodolu je klizište zatrpalo put, koji je mehanizacija pročistila, dok je drugo klizište u ovom selu u blizini jednog stambenog objekta – naveo je Pašić.

On je dodao da nadležne službe obilaze klizišta i čeka se stručna procjena koja će odrediti dalje aktivnosti.

Vodostaj Une tokom noći je opao za 10 centimetara i iznosi 460 centimetara, odnosno još 10 centimetara iznad vodostaja kod kojeg se proglašavaju redovne mere zaštite od poplava.

Vodostaj Sane je 484 centimetra, što je za 16 centimetara niže u odnosu na sinoć. U Centru za obavještavanje kažu da su i dalje zbog izlivanja rijeke Sane za saobraćaj zatvoreni lokalni putevi Blagaj-Vitasovci, Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Dvorna.

Tehnički rukovodilac Komunalnog preduzeća “Komus” Dragan Raljić kaže da je zbog izlivanja rijeke Sane na put Urije-Šuća, prema gradskoj deponiji, proteklih dana za odvoz smeća korišćen alternativni put.

U Novom Gradu su od ponedjeljka, 12. marta, na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica između mjesta Špilja i Vrioci u funkciji je jedna saobraćajna traka i vozila se propuštaju naizmjenično, a saobraćaj je pušten i na putnom pravcu Prijedor-Bišćani pošto se voda povukla sa kolovoza, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica-Kozarska Dubica u mjestu Božići, saobraćaj je obustavljen i postavljena je vertikalna signalizacija, kao i na regionalnom putu Karan-Novi Grad, gdje je aktivirano klizište.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *