Najgore prošli borci i oni sa najtežim poslovima

Društvo

Najgore su prošli željezničari koji su od prvog dana rata branili otadžbinu, te oni koji su radili najteže poslove sa benificiranim stažom. Kako složno tvrde i sindikalci i predstavnici Boračke organizacije RS, dupli borački staž je željezničarima, koji su bili pripadnici Vojske RS, napravio više štete nego koristi.

Ako su, uz to, bili mašinovođe ili radili neke druge poslove sa benificiranim stažom, dakle ako su bili i hrabri borci i dobri radnici, prilikom penzionisanja su prošli mnogo gore od uhljeba i dezertera.

– Takve naše kolege su nasilno odgurali u penziju već sa 58 godina, dok su partijski uhljebi po kancelarijama i dezerteri ostati da rade do 65 sa platama i tri puta većim od radničkih – kaže Boris Šukalo, jedan od sindikalnih lidera u Željeznicama RS.

Dodaje da ima dosta slučajeva da su željezničari, koji su demobilisani boric ili ratni invalidi, prije rata dio radnog vijeka proveli u drugim eks ju republikama, ali danas u tim državama ne mogu dobiti dio penzije, koju su tamo zaradili, dok ne navrše 65 godina života.

– To konkretno zanči da će morati da godinama preživljavaju od 300 KM crkavice, koja se kod nas zvanično zove srazmjerni dio penzije – kaže Šukalo.

O ovom problem, koji muči ne samo željezničare, nego i mnoge druge radnike veterane u RS, predsjednik Boračke organizacije RS nedavno je razgovarao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović. Rješenje je, kaže, izmjena zakona, kako bi se borcima dala mogućnost da se – odreknu ratnog staža.

U Željeznicama je, cilju smanjenja broja zaposlenih, a u skladu sa zakonom, koji je specijalno prilagođen za tu namjenu, do kraja prošle godine već penzionisano oko 250 radnika.

Očekuje se da će u naredna dva mjeseca u penziju još oko 200 njihovih kolega. Dok su neki zadovoljni, jer su im uz penzije isplaćene otpremnine u visini tri plate te u prosjeku oko 2.000 KM dugova iz ranijih mjeseci, drugi se žale na visinu penzije.

Nezadovoljni tvrde da su im penzije umanjane zato što Željeznice RS nisu redovno plaćale doprinose. Da taj problem nije od juče, svjedoči i primjer Milana Mandića, koji je penzionisan 2005. godine.

– Penzija mi je umanjena, kao da sam ja kriv što su direktori kršili zakon i isplaćivali plate bez doprinosa, a PIO i inspekcije nisu ništa preduzimali – kaže Mandić.

Predsjednik Sindikata saobraćajno tehničke djelatnosti Zlatko Marin, dodaje da se mnogim željezničarima izdaju privremena rješenja o penzionisanju, zbog “rupa” u uplati doprinosa starih i po 30 godina.

– Nije to jedini problem. Neke kolege su penzionisane u vrijeme kada se borcima, bez obzira na doprinose, plaćao zaštitni dodatak pa su imali oko 400 KM. Kasnije kad je to ukinuto, a uvedeno pravilo koliko staža, toliko penzije, ispostavilo se da su neuplaćeni doprinosi veliki problem – kaže Marin.

Upravo za rješavanje tog problema biće utrošen dobar dio novca iz 51,3 miliona evra teškog kredita Svjetske banke za restruktuiranje željeznica.

Ali, radnici se žale da uprava krije, koje uslove ŽRS treba da ispuni da bi bila uplaćena prva tranša tog novca, bez kojeg neće biti ni penzija, ni otpremnina.

Tri manevrista za jednog savetnika

Uprava Željeznica RS zakazala je za danas sastanak sa sindikalcima u vezi sa izmjenom sistematizacije radnih mjesta, koja je, kako tvrde u sindikatima, već dva puta mijenjana.

– Oni stalno traže načina da na pozicijama ostanu razni šefovi, savjetnici i koordinatori, a pošto su pritisnuti zahtjevima Svjetske banke, ipak moraju smanjivati broj radnika, pa ukidaju radna mesta otpravnika, manevrista i skretničara. Pošto se bez tih ljudi ne može funkcionisati stanica, ukidaju se i stanice, iako je sve to besmisleno, jer jedan savjetnik ima veću platu nego tri skretničara – kaže Zlatko Marin.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *