U Dragočaju nema opasnosti od poplava

Društvo

Vodostaj rijeke Dragočajke trenutno stagnira, i za sada nema opasnosti od poplava.

Iako je vodostaj poprilično visok, ima bar još jedan metar da bi voda došla do mosta, koji i jeste najveći problem, i čije se uklanjanje očekuje ove godine, da bi se na ovom lokalitetu gradio novi most, a opasnost od plavljenja time bila smanjena.

Član Savjeta MZ Dragočaj Milan Vučković je potvrdio da ih je tokom večeri obišao šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka Mladen Ćućun.

Nema opasnosti od izlijevanja rijeke Dragočajke niti postoji opasnost od plavljenja centra naselja.

– Naše ekipe intervenisale su nekih 500 metara iznad centra Dragočaja, gdje je jedan bujični potok prijetio da zaplavi pomoćne objekte i jedno dvorište, ali smo brzom intevencijom, postavljanjem vreća sa pijeskom spriječili plavljenje. Nije bilo većih problema – rekao je Ćućun.

On je dodao da je u stalnom kontaktu sa HE Bočac, da je dotok u ovom trenutku 180 metara kubnih, a da se ispušta 230, te da je Vrbas kod Delibašinog sela prešao nivo redovnih mjera zaštite od poplava, s obzirom da je vodostaj 310 cm, ali da opasnosti nema.

– U ovom trenutku, nema opasnosti od izlivanja rijeka Švrakave, Široke i Dragočajke iz korita – dodaje Ćućun koji je upravo obišao područje MZ Dragočaj.

Rastu vodostaji Une i Sane

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu ponovo su u porastu.

Vodostaj rijeke Sane u 19 časova iznosio je 446 centimetara ili 30 centimetara više nego jutros u sedam časova, dok je vodostaj rijeke Une jutros iznosio je 392 centimetra.

Jedna saobraćajna traka na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad, u mjestu Dragotinja, oštećena je, a iz pukotine izvire voda. Ova dionica puta obilježena je dodatnom signalizacijom.

Na lokalnim putevima Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, zbog izlivanja Sane u Blagaju, saobraćaj je obustavljen od osmog marta.

Redove mjere od poplava u Novom Gradu bile su na snazi od 12. do 15. marta.

Redovne mjere od poplava proglašavaju se kod vodostaja rijeke Une od 450 centimetara, a vanredne kad ova rijeka ima vodostaj 510 centimetara.

Elta TV/Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *