Vodostaj Une u porastu, Sana blago opada

Društvo

Vodostaj Une jutros u 8 časova iznosio je 437 centimetara, za jedan centimetar više u odnosu na mjerenje u 7 časova i za 22 centimetra više nego juče, a Opštinska civilna zaštita očekuje dalji porast vodostaja za oko desetak centimetara.

– Na snazi su i dalje redovne mjere odbrane od poplava, sve službe su u pripravnosti, zečiji nasipi su postavljeni u branjenom području u Ulici Ranka Šipke, kao i pumpe za ispumpavanje vode – naveo je Pašić.

On je dodao da se Una nije izlila na magistralni put Kostajnica-Kozarska Dubica i ta saobraćajnica je prohodna.

Pašić je rekao da se iz korita izlila rječica Strigova i zaplavila jedno domaćinstvo.

– Kako je oslabio intenzitet padavina tako su opali i vodostaji rječica Tavija i Bubnjarica i one trenutno ne predstavljaju veću opasnost – naveo je Pašić.

On je dodao da se juče popodne ponovo aktiviralo klizište u Ulici Mihajla Pupina, dok ostala dva klizišta u Kostajnici miruju.

Vodostaj Sane u Prijedoru opao je tokom noći i jutros iznosi 420 centimetara, ali je i dalje zaplavljeno oko 50 kuća u naseljima uz obalu ove rijeke.

Iz Odsjeka za Civilnu zaštitu grada Prijedora, saopštili su da očekuju i dalji pad vodostaja, jer su padavine na slivnom području rijeke Sane, manjeg inteziteta. Takođe, i temperatura vazduha je jutros niža, i kišu koja je u velikoj količini juče pala na području Prijedora, sada je zamijenio slabiji snijeg.

– Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka – naveli su iz Civilne zaštite.

Dodaju da je zbog plavnih voda i dalje prekinut saobraćaj na putnom pravcu Prijedor – Bišćani, te se ne može koristiti most u Cikotima za saobraćaj.

Inače, prije 24 sata vodostaj Sane iznosio je 430 centimetra, te je zbog jake i obilne kiše u večernjim satima dostigao i kotu od 450 centimetara.

Redovne mjere za zaštitu od poplava u Prijedoru, preduzimaju se kada Sana dostigne trenutnu visinu, odnosno 420 centimetara.

U Kostajnici je u blagom porastu vodostaj rijeke Une, koja je poplavila pomoćne objekte u Ulici Ranka Šipke, ali nije prodrla u kuće, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *