Radojičić: Predstoji mnogo posla i brojne promjene u Banjaluci

Društvo

Igor Radojičić, koji je na proteklim izborima osvojio najveći broj glasova za gradonačelnika Banjaluke, rekao je da je već obavio prvi krug razgovora sa potencijalnim koalicionim partnerima, te da očekuje da najranije za 10 dana bude završen dogovor u vezi sa kvalitetnim organizovanjem vlasti u ovom gradu.

“Predstoje razgovori o odsjecima, raspored odjeljenja, budžet grada, javna preduzeća, centar za selo i onda slijedi unutrašnja organizacija gradske uprave i novi budžet i to sve treba da startuje od 1. januara”, naglasio je Radojičić.

On je dodao da će dužnost gradonačelnika preuzeti za oko mjesec dana, imajući u vidu komplikovana izborna pravila.

Radojičić je najavio da će raditi na bržim procedurama za dobijanje određenih dozvola, ali i rješavanju problema gradske “Toplane” kada je riječ o nabavci mazuta, finansijama, postrojenjima koja su pravljena prije 40 godina, ali i dugovanjima.

“Odmah nastavljam razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj da se do proljeća završe pregovori i u narednoj građevinskoj sezoni započne gradnja novog postrojenja na drvo i da 2017/2018. grijnu sezonu dočekamo sa drugim energentom”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da se Banjaluka mora razvijati kao otvoren i prijateljski grad, kao regionalni centar, te mora da razvija industriju, preduzetništvo, privredu.

“Treba dovoditi domaće i strane investitore. Jedan od uslova je osposobiti nekoliko industrijskih zona, zatim završena komunalna infrastruktura, pojednostavljena birokratska procedura i korištenje nekih komparativnih prednosti, poput male udaljenosti do Trsta, Ljubljane, Beča, Beograda i slično”, istakao je Radojičić.

On je naveo da u Banjaluci postoji suficit određenih zanimanja, poput administracije i usluga, ali i deficit zanatlija, programera i informatičara, koji bi mogli odmah da se zaposle.

“U Banjaluci je hiljade nezaposlenih ljudi. Za određen broj njih grad može obezbijediti subvencionisanje prekvalifikacije i dokvalifikacije za traženo zanimanje”, rekao je Radojičić i ukazao na odliv medicinskih sestara i tehničara.

Radojičić je naveo da je SNSD u Banjaluci ponudio nove ljude na listama, uglavnom mlađe, te da će i na unutarstranačkim izborima u gradskoj organizaciji biti promjene.

On je izjavio da je očekivao pobjedu u trci za gradonačelnika i da je njegova prednost u odnosu na kandidata Saveza za promjene Dragana Čavića oko 15.000 glasova, iako još nisu poznati konačni rezultati.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *