Slovački inspektori spasli radnike iz kandži prevare

Društvo

Radnike koji su iz BiH trbuhom za kruhom otišli u Slovačku iz kandži prevaranata iščupala je slovačka inspekcija rada, koja je natjerala poslodavce da ih prijave.

Prije toga radna snaga iz BiH angažovana je “na crno”, zbog čega nije imala zagarantovana prava.

Odlazak radnika iz BiH u Slovačku posljednjih mjeseci uzeo je maha, a mnogi od njih koji su otišli posredstvom raznih agencija iz regiona su, umjesto obećanja o dobroj plati i boljem životu, prevareni.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH reagovala je na zloupotrebe nakon što ju je o problemima sa kojima su se suočili radnici obavijestila Ambasada BiH u Pragu, koja pokriva i Slovačku.

– Nemamo tačan podatak o broju građana koji su prevareni. Informacije o tim zloupotrebama dobili smo putem Ambasade BiH u Pragu, koja nerezidentno pokriva Slovačku. Prevare su se uglavnom odnosile na nezakonito zapošljavanje, odnosno rad “na crno” – naveli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Naglasili su da su nakon toga o zloupotrebama informisali Ministarstvo rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke i da se u rješavanje ovog problema uključila i inspekcija rada te zemlje.

– Njihovi inspektori su izašli na teren i utvrdili da se radi o nezakonitom zapošljavanju, te su spriječili tu praksu. Inspektori su primorali sve poslodavce kod kojih su građani BiH radili “na crno” da ih zaposle u skladu sa zakonom – naveo je portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

U Slovačkoj je nedavno boravio i direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić, koji je sa predstavnicima institucija te zemlje razgovarao o problematici zapošljavanja građana iz BiH.

– Zaključeno je da radnici iz BiH budu informisani da ubuduće ne odlaze na rad u Slovačku putem privatnih agencija za posredovanje u zapošljavanju koje nisu registrovane u BiH. Dogovoreno je i da će Agencija za rad i zapošljavanje pokrenuti inicijativu prema Savjetu ministara BiH o zaključivanju protokola o razmjeni informacija o kretanjima naših radnika na tržištu rada Slovačke – kazao je Pupić.

U banjalučkoj Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” ističu da se građani BiH često odazivaju na razne pozive za zapošljavanje u inostranstvu, a da se pri tome ne informišu da li su svi ti oglasi u skladu sa zakonom i da li oni mogu uopšte da rade u zemlji na koju se odnose i pod kojim uslovima.

– Da bi građani BiH boravili i zasnivali rad u zemljama zapadne Evrope, moraju da ispune četiri osnovna uslova – da imaju dozvole za boravak i rad, ugovor o radu i onaj sa vlasnikom nekretnine u kojoj žive. Bez ta četiri dokumenta njihov boravak i rad tamo je ilegalan – kazao je direktor “Spektra” Miroslav Vukajlović.

Naglasio je da BiH i njene institucije snose krivicu za to što građani odlaze da rade u druge zemlje i tamo budu prevareni.

– Institucije ne vode računa o raznim oglasima za zapošljavanje koji su primamljivi građanima, a zapravo su paravan za prevaru. U tom području vlada haos. Imali smo niz situacija da su građani prevareni u inostranstvu i otuda su se vraćali glavom bez obzira. Toj praksi treba stati u kraj – kazao je Vukajlović.

Isti stav dijele i ekonomisti koji navode da vlasti u BiH treba da više vode računa o tome ko putem oglasa nudi zapošljavanje u inostranstvu za koje se radnici svakodnevno pojavljuju.

– Agencija za rad i zapošljavanje trebalo je da prepozna informaciju o odlasku građana na rad u Slovačku i da odmah nakon toga uspostavi kontakt sa tom zemljom. Oni djeluju tek kada dobiju informacije iz ambasada, a tada je već kasno jer su radnici prevareni – kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Interesovanje radnika za odlazak u Slovačku splasnulo je nakon što je otkrivena ova prevara, a mnogi koji su već spakovali kofere odustali su od putovanja.

Sporazumi

BiH ima potpisan sporazum o zapošljavanju domaćeg stanovništva u Srbiji, Sloveniji i Kataru.

– Postoji i dogovor o posredovanju u zapošljavanju medicinara u Njemačkoj. U svim slučajevima u kojima smo mi bili posrednici u zapošljavanju nije bilo nikakvih problema za radnike zbog postojanja pravnih okvira – kazali su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Osnovna dokumenta koja treba pribaviti za legalan rad u zemljama zapadne Evrope

– dozvola za boravak

– dozvola za rad

– ugovor o radu

– ugovor sa vlasnikom nekretnine u kojoj radnik živi

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *