Izbjegnite gužve, na vrijeme zamijenite lične dokumente

Društvo

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje građanima da na vrijeme podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata i njihovu zamjenu kako bi spremno dočekali sezonu školskih ekskurzija i godišnjih odmora.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da najveći broj građana lična dokumenta mijenjaju u ljetnjim mjesecima, te se stoga na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata u ovom periodu stvaraju najveće gužve.

Tako je u maju i junu 2017. godine podneseno ukupno 16 094 zahtjeva za izdavanje ili zamjenu ličnih karata, dok je u julu i avgustu podnesen 21 221 zahtjev.

Kada je u pitanju izdavanje putnih isprava, u maju i junu 2017. godine izdata su 22 803 pasoša, dok je u julu i avgustu izdato 39 035 pasoša.

S obzirom na navedeno, građanima savjetujemo da ukoliko je istekao rok važenja njihovih ličnih dokumenata ili je pred istek, blagovremeno reaguju i predaju zahtjeve za izdavanje ili zamjenu dokumenata. Takođe, građanima savjetujemo da, kako bi se izbjegle gužve, status svog dokumenta prate putem SMS servisa i to tako što će uz predaju zahtjeva za izdavanje ličnog dokumenta, prijaviti broj mobilnog telefona kako bi mogao koristiti uslugu SMS-servisa.

Slanjem SMS poruke na jedinstveni broj 091-110-122 mogu se dobiti podaci o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno zahtjeva za njihovim izdavanjem, registraciji vozila. Pored toga, mogu se dobiti i informacije o pojedinačnim ili svim neplaćenim novčanim kaznama, te pojedinačnom ili ukupnom iznosu kaznenih bodova.

Takođe, građani se i telefonskim putem mogu informisati o stanju svog ličnog dokumenta, a brojeve telefona svih lokacija za izdavanje ličnih dokumenata u Republici Srpskoj, građani mogu pronaći na internet stranici MUP RS.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *