Potrebno je napraviti mrežu online medija

Društvo

U Banjaluci je danas održana konferencija “(Zlo)upotreba online medija” u organizaciji Kluba novinara Banjaluka.

Šezdeset učesnika, među kojima su osam panelista i studenti žurnalistike banjalučkog Fakulteta političkih nauka, razmatralo je najveće probleme, koji trenutno opterećuju online medije, sve češću pojavu lažnih vijesti i nepoznatih portala, te govor mržnje. Ocijenili su da lažne vijesti podrivaju kredibilitet profesionalnog novinarstva.

Direktorka Programa Savjeta za štampu BiH Ljiljana Zurovac rekla je da su portali bez imena i impresuma postali veliki problem, jer se koriste za širenje negativnih informacija protiv političkih neistomišljenika, što pojačava i govor mržnje.

“Kod lažnih vijesti moramo biti oprezni. Netačna i neprofesionalna vijest nije lažna, nego netačna i neprofesionalna i može da bude manipulacija. Lažna vijest je izmišljotina. Tu govorimo o nečemu što se radi namjerno i smišljeno”, istakla je Zurovac.

Riješenje bi moglo da bude umrežavanje online medija, koji bi se potom obavezali da će poštovati profesionalne i etičke kodekse, jedan je od zaključaka konferencije. Imali bi i posebne oznake kako bi čitaoci znali da se radi o ozbiljnom, provjerenom izvoru informacija, jer je problem i to što čitaoci ne provjeravaju odakle potiče sadržaj koji čitaju. Pojedini učesnici smatraju da bi pomogao i registar svih medija u BiH, te da je potrebno odrediti sankcije za novinare i medije, koji šire lažne vijesti kako bi se ta pojava umanjila.

Takođe, neki od panelista ocijenili su da se premalo govori o tome da su novinari, kada objave određenu informaciju, često žrtve govora mržnje, prijetnji i napada.

Među zaključcima konferencije navodi se da je potrebno da vlasništvo i finansiranje medija bude transparentno, kao i novi Zakon o oglašavanju, koji bi uključio i online medije. Zurovac je upozorila da je neophodno regulisati rad online medija, jer su trenutno siva zona, koja bi mogla da napravi haos ove godine, naročito u septembru kad zvanično počinje predizborna kampanja.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *