Everers: Popis u BiH po međunarodnim standardima

Društvo

Popis stanovništva BiH iz 2013. godine sproveden je po međunarodnim standardima, uz određene pritiske koje su izazvala pitanja o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, smatra Piter Everers, direktor Eurostata.

Everers, direktor pri Eurostatu, Kancelariji za statistiku Evropske komisije, i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. godine danas je na konferenciji za medije kazao da je popis stanovništva BiH iz 2013. sproveden po međunarodnim standardima.

– Imali smo zadatak da se prati usklađenost popisa sa međunarodnim standardima. Morali smo napraviti pregled standarda na globalnom nivou kako bismo definisali potrebne ciljeve. U pripremnim fazama smo uzeli tehničku pripravnost i spremnost BiH da provede propise. Smatrali smo da su pripreme izvršene i da popis može početi. U oktobru 2013. smo govorili o kvalitetu popisivanja, i pored manjih nepravilnosti smo rekli da je popis sproveden prema propisima – kazao je Everers.

Dodao je da nije bilo dovoljno vremena za validaciju i da postoji još posla koji se mora obaviti.

– Smatramo da su posljednje faze popisa sprovedene na odgovarajući način. Nije bilo dovoljno vremena za validaciju. Još ima posla koji trebamo obaviti, ali smatramo da postoji opredjeljenost institucija da se to obavi.

Zaključujemo da je popis u BiH sproveden u cjelosti sa međunarodnim standardima, iako je pritisak i diskusija koju je izazvao uticao na upravljanje postupkom rezultati popisa se smatraju validnim i mogu se koristiti za planiranje ekonomskog i društvenog razvoja – istakao je Everers.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *