MIP BiH: Uhapšeni student iz BiH se osjeća dobro

Društvo

Tužilaštvo Turske vodi istražni postupak protiv Selmira Mašetovića, bh. studenta koji je uhapšen u ovoj zemlji i trenutno se nalazi u Kaznenoj ustanovi u Ušaku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova BiH, Generalni konzulat BiH (GK) u Istanbulu je komunicirao sa mladićevim roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužilaštva, te je 30. maja uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posjetu.

Istovremeno se Ambasada BiH u Ankari obratila diplomatskim putem Ministarstvu pravde Turske. Takođe je dostavljen zahtjev da se pritvoreniku omogući neposredni telefonski razgovor sa ocem.

“GK Istanbul još uvijek nije dobio saglasnost turskih vlasti za konzularnu posjetu. Advokat po službenoj dužnosti informisao je GK da se pritvoreni osjeća dobro, da nema zdravstvenih teškoća i da nije imao primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Takođe je obavijestio da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode”, navodi se u saopštenju.

Porodici Mašetović je dostavljena lista advokata u Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa.

Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *