Roditelji žele promjenu politike vakcinisanja u BiH

Društvo

Kod određenog broja djece u BiH vakcinacija je izazvala katastrofalne posljedice, tvrde u Udruženju roditelja teško oboljele djece BiH.

Naglašavaju da su se do sada suočili sa oko 200 slučajeva teških komplikacija nakon primanja vakcine. Predsjednica ovog udruženja Jagoda Savić kaže da je riječ o teškim neurološkim oštećenjima. Dodaje da u ovom udruženju nisu protiv vakcinacije, ali da je krajnje vrijeme da nadležni prestanu da kriju da ona može da izazove ozbiljne posljedice po zdravlje djece.

– Treba mijenjati kalendar vakcinacije, gdje određene vakcina ne treba davati bebama koje su tek rođene, nego kad budu malo starije i kad im je organizam jači. S druge strane, van pameti je djetetu istovremeno davati nekoliko vakcina različitih proizvođača, kao što je slučaj sa DTP vakcinom. To je prejako za njihov organizam i tu dolazi do komplikacija – ističe Savićeva.

Smatra da djecu u ranom uzrastu treba vakcinisati samo protiv virusa koji u širenju imaju epidemiološki karakter.

– Time bi se polovina vakcina koje se daju u prvoj godini života odgodila za stariju dob. Činjenica je da se, zbog nepovjerenja, sve manje roditelja u BiH odaziva vakcinaciji. Višegodišnjim radom uspjeli smo da utvrdimo uzročno–posljedičnu vezu između vakcinacije i pojave oboljenja, što je osnov da tražimo sankcionisanje odgovornih – kaže Savićeva.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) RS, s druge strane, smatraju da je, u konkretnom slučaju, teško utvrditi da je neka po život opasna reakcija baš posljedica vakcinacije.

– Naime, takva stanja javljaju se i nezavisno od davanja vakcina. Do pune istine da li je neka vakcina povezana s određenom pojavom može se doći samo na populacionom nivou, mjerenjem rizika među milionima vakcinisanih i nevakcinisanih osoba – ističe dr Jela Aćimović iz Službe za epidemiologiju u IZJZ.

Naglašava da imunizacija predstavlja najefikasniju mjeru u borbi protiv vakcinabilnih zaraznih bolesti.

– Protiv većine njih ne postoji adekvatan lijek, čime prevencija u vidu vakcinacije dobija još veći značaj – objašnjava dr Aćimović.

Zakon jasan

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti RS propisuje da je vakcinacija djece i omladine obavezna protiv deset zaraznih bolesti, kao i odgovarajće kaznene odredbe za nevakcinaciju.

– U nekim zapadnim zemljama vakcinacija se ne smatra obaveznom, ali se dijete koje nije vakcinisano ne može upisati u vrtić i školu, niti se osoba može zaposliti, ako nije vakcinisana protiv određenih bolesti – ističe dr Aćimović.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *