Mnogi se odrekli jednog od najvećih srpskih književnika

Društvo

Umjesto da bude ponos cijelog kraja, kompleks Kočićevo ognjište koje se nalazi na Stričićima, pretvoro se u pravo ruglo. Cijeli lokalitet je zarastao u travu i korov, a pojedine kućice toliko su devastirane, da su njihovi krovovi bukvalno pali na zemlju.

Na ostalim kolibama su pokidane daske, fale prozori i vrata, a ono malo pokućstva što je bilo u njima uništeno je ili razneseno.

Okolne tarabe nakrivile su se do potpunog urušavanja, tako da rijetki posjetioci, umjesto lijepih, odavde nose više nego sumorne impresije.

Pred Kočićev zbor koji se održava u avgustu, ovo mjesto bude malo uređeno, pa opet prepušteno zaboravu, izgleda sve dok i posljednja daska ne otpadne.

Međutim, sudeći po reakcijama nadležnih institucija i organizacija, još se ne nazire ni okvirni plan početka, a kamoli završetka sanacije Kočićevog ognjišta.

U Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS kažu da je vlasnik kuće Grad Banjaluka, u čijoj je nadležnosti i obnova.

– Grad bi trebalo da angažuje eksperte, procijeni štetu, napravi projekat sanacije i obnovi ovaj lokalitet. Zavod daje saglasnost za obnovu, a ako je sve urađeno kako treba, ne postoji nijedan razlog da ona ne bude data. Ako projekat nije dobar, dajemo sugestije i stručno mišljenje, da bi se došlo do najboljeg rješenja – kaže direktor ovog zavoda Slobodan Nagradić.

Dodaje da, međutim, u Zavod nije došao zahtjev za sanaciju pomenutog lokaliteta.

– U maniru dobrog domaćina, Grad Banjaluka bi trebalo da pokrene proceduru za obnovu Kočićeve kuće – ističe Nagradić.

Iz gradskog Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku, s druge strane, poručuju da je u martu ove godine skupštinskom odlukom Kočićevo ognjište dato na upravljanje Turističkoj organizaciji Banjaluka.

– Olujno nevrijeme koje je u martu ove godine zadesilo Banjaluku nanijelo je štetu i Kočićevom ognjištu. Krov glavne zgrade je uništen, kao i ulazna kapija. U okviru ovogodišnje manifestacije „53. Kočićev zbor“ planirana je rekonstrukcija krova i kapije – kažu u ovom odjeljenju i dodaju da je, s ciljem turističke promocije ovog prostora, planirano i unutrašnje uređenje kuće predmetima koji će biti prikupljeni od stanovnika Stričića i postavljeni kao trajni eksponati za školske i turističke posjete.

– Predmeti će biti muzejski dokumentovani i zaštićeni. Rekonstrukcijom objekta i programskom trajnom postavkom Kočićevo ognjište će biti dugoročno pozicionirano kao turistički lokalitet – naglašavaju iz Gradske uprave.

Iz TOBL-a su kratko saopštili da će, s obzirom na to da je još sve u proceduri, čim budu imali vise informacija, blagovremeno obavijestiti javnost.

Za komentar o sablasnom izgledu Kočićevog ognjišta kontaktirali smo i Zavičajno društvo „Zmijanje“, ali do zaključenaj ovog broja nismo dobili odgovor.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske naglašavaju da obnova kuće Petra Kočića na Zmijanju nije u njihovoj nadležnosti.

– Mi sufinansiramo programske sadržaje u vezi sa književnom manifestacijom Kočićev zbor – saopštili su iz Odjeljenja za informisanje i informacione tehnologije ovog ministarstva.

Planovi

Iz Etnološkog odjeljenje Muzeja RS ranije su saopštili da će od ove godine, u saradnji sa Gradom Banjaluka i TOBL-om, raditi na uređenju kuća na Kočićevom ognjištu.

Plan je da do sredine ljeta bude završeno uređenje jedne kuće, u kojoj će biti kompletan inventar dinarskih planinskih kuća brvnara.

– Nakon toga, u skladu sa mogućnostima, radiće se i ostale kuće. Cilj je da se nakon uređenja tu realizuje škola u prirodi za osnovce, školske ekskurzije, te da se najmlađim generacijama prikaže naša istorija, tradicija i kultura – saopštili su iz Muzeja RS.

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *