Vodeće organizacije za zaštitu životne sredine u Banjaluci

Društvo

Godišnji sastanak “Friends of the Earth Europe”, evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine počeo je danas u Banjaluci u organizaciji Centra za životnu sredinu.

Predsjednica Centra Nataša Crnković istakla je da se ovaj sastanak prvi put održava u Banjaluci i da se otvara konferencijom čiji je fokus problematika hidroelektrana na Balkanu.

– Bosna i Hercegovina ima 250 rijeka, a planirano je da se na njima izgradi preko 300 hidroelektrana, što praktično znači da će biti okupirane sve rijeke. O negativnim efektima i opasnostima hidroenergije i javnost postaje sve više svjesna što nam je posebno drago, jer do sada su samo ekološke organizacije ukazivale na opasnosti koje izgradnja hidroelektrana sa sobom nosi – istakla je Crnkovićeva.

Direktorka mreže “Friends of the Earth Europe” Jagoda Munić kazala je da se borba za očuvanje rijeka vodi u cijelom svijetu, a da ova mreža ekoloških organizacija pruža pomoć lokalnom stanovništvu u ovoj borbi i svakako će to učiniti i u slučaju BiH.

Novinarima se obratio i predstavnik mreže Friends of the Earth Colombia, Juan Pablo Soler Villamizar koji je istakao da se u Kolumbiji svakodnevno suočavaju sa korupcijom, prijetnjama, pa čak i ubistvima zbog borbe protiv hidroelektrana.

Posebno emotivno je bilo obraćanje Maide Bilal, predstavnice žena iz Kruščice koje se već mjesecima bore za očuvanje istoimene rijeke u ovom malom mjestu.

– Naša borba traje dugo i mi od nje nećemo odustati. Idemo do kraja i odbranićemo našu rijeku! – poručila je ona.

Sastanak, kojem prisustvuje više od 50 predstavnika ekoloških organizacija iz cijele Evrope, trajaće do 22. juna u Banjaluci i obuhvatiće niz aktivnosti i događaja.

U sklopu ovog događaja večeras će se održati projekcija filma “Plavo srce”. Ovaj dokumentarni film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i BiH.

Sutra se nastavlja redovni godišnji sastanak mreže Friends of the Earth, a u srijedu je planiran odlazak na izvore Sane za koje “Koalicija za Sanu” planira pokrenuti inicijativu kojom bi oni bili proglašeni spomenikom prirode, uprkos izgradnji hidroelektrane „Medna“ kojoj su se aktivisti Koalicije žestoko protivili. Evropskim partnerima će se predstaviti istorijat ove borbe uz obilazak ključnih lokacija.

Godišnji sastanak Friends of the Earth Europe nastavlja sa redovnim programom u četvrtak i završava se zvanično u petak, 22. juna, nakon donošenja osnovnih zaključaka.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *