Potrošači nezadovoljni što trgovci ne prihvataju reklamacije

Društvo

Od početka godine potrošači su najviše prigovora imali na prodaju proizvoda, uglavnom obuće i tehničkih aparata za domaćinstvo, te na usluge od opšteg ekonomskog interesa, telekomunikacije i isporuku toplotne i električne energije.

– Prigovori u vezi sa telekomunikacijama odnosili su se na obračun i kvalitet usluge. Banjalučani su bili nezadovoljni i kvalitetom grijanja, odnosno količinom isporučene energije. Zabilježili smo i dosta prigovora na iznos računa za utrošenu električnu energiju – rekao je generalni sekretar banjalučkog Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” Slaviša Kajkut.

Dodaje da su potrošači koji su uložili prigovor trgovcu, i to upisom u knjigu reklamacija, ispunili potrošačko pravo.

– Trgovac je dužan da popravi proizvod, zamjeni ga ili vrati novac, ukoliko je upis u knjigu reklamacija bio u roku od osam dana od dana kupovine ili je potrošač otkrio nedostatak na proizvodu u roku od 60 dana – rekao je Kajkut.

Po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su građani tražili zaštitu svojih individualnih potrošačkih prava, republička tržišna inspekcija je u 2017. godini izvršila 144 kontrole. U 102 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane.

– U toku inspekcijske kontrole, 81 reklamacija je uvažena i riješena na licu mjesta, a ostale su riješene nakon naloženih upravnih mjera. U 40 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane. Potrošači su se najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, ekonomske usluge i slično – naglašavaju u Inspektoratu RS.

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *