Banjaluka prvi grad u RS sa strategijom za kulturu

Društvo

Ukoliko prijedlog Strategije razvoja kulture dobije „zeleno svjetlo“ na sjednici Skupštine Grada 26. juna, Banjaluka će biti prvi grad u RS i BiH koji ima ovaj strateški dokument i njime određuje pravce razvoja kulture za naredni desetogodišnji period u gradu.

Gradonačelnik Igor Radojičić pojasnio je da je Strategija razvoja kulture dio šireg plana i veće aktivnosti u vezi sa pripremom kandidature Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– Svi gradovi koji namjeravaju da se kandiduju imaju obavezu da utvrde starteške pravce razvoja i nama je priprema kandidature dobro došla da se po prvi put fokusiramo na pripremu gradske startegije kulture – naglasio je Radojičić.

On je dodao da je Nacrt ovog dokumenta podržala Skupština Grada, te da je bio na javnoj i stručnoj raspravi.

– Mislim da je riječ o dosta inovativnom i svježem dokumentu, koji trasira pravce i fokuse, koji govori o infrastrukturi, o objektima i prostorima za kulturu, koji govori o fokusima u smislu manifestacija, događaja i politika. Nezavisno od toga kako da završi kandidatura za Evropsku prestonicu kulture, ovaj dokument gradu može da pruži zaista optimalnu trasu za naredni desetogodišnji period za rast kulturne scene u gradu – zaključio je Radojičić.

Tim za pripremu aplikacije „Banjaluka 2024”, koji je uradio strategiju, obavio je, kažu, obiman posao kako bi se došlo do što kvalitetnijeg dokumenta.

– Ova Strategija, pored toga što ispunjava jedan od uslova za učešće na projektu ”Evropska prestonica kulture”, nastoji urediti kulturnu scenu grada jačanjem kapaciteta, postavljanjem sistema, ali i uvođenjem određenih izmjena koje za cilj imaju popunjavanje praznina nastalih u dugogodišnjem nepostojanju jasnog planiranja, poručili su iz Tima „Banjaluka 2024“.

Kako su naglasili, u posljednje vrijeme, kulturni sektor se obično definiše na takav način da uključuje umjetnost, nasljeđe i kulturne i kreativne industrije.

– Ovim dokumentom su predstavljena sva tri važna aspekta kulture, s tim što se išlo i malo šire, u kulturu življenja, pa se pojedini posebni ciljevi bave prirodnim nasljeđem, zvučnim i vizuelnim zagađenjem, institucijom konkursa, identitetom grada i slično – pojasnili su iz Tima.

Ono što prati ovaj strateški dokument – jeste i povećanje novca za kulturu grada, koje bi omogućilo kvalitetnije ispunjavanje ciljeva zacrtanih ovom strategijom.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *