Autoputevi RS u dugovima do guše

Društvo

Iz budžeta Republike Srpske nedavno je data pozajmnica “Autoputevima Republike Srpske” u iznosu od od 11,9 miliona evra kako bi platili ratu kredita jer su blokirana sredstva koja se prikupljaju od akciza. U ovom javnom preduzeću za “EuroBlic” nedavno su rekli da su ratu kredita dospjelu u ovom mjesecu stranim kreditorima vratili pozajmicom koju su dobili od Vlade RS, koju će vratiti ili od novca prikupljenog po osnovu akciza ili od kreditnog zaduženja, u zavisnosti od toga šta prvo bude okončano.

Ovo je još jedna potvrda da su akcize na gorivo u Srpskoj uvedene krajem prošle godine u visini od 18 pfeninga samo za vraćanje ranije uzetih kredita za gradnju autoputeva, a ne za novu gradnju kako su to predstavljale vlade entiteta i predstavnici akcizne koalicije SNSD-a, HDZ-a, SDA, SBB-a… koji su izgalasali dodatni namet građanima.

Dugoročni krediti prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), uzeti za gradnju autoputeva, na kraju 2017. godine iznosili su 419,2 miliona KM, a kratkoročni 308,5 miliona KM, vidljivo je iz finasijskih izvještaja „Autoputeva“ koji su u posjedu CAPITAL-a.

Za Mahovljansku petlju na kraju 2017. godine ukupno je dugoročno dugovano 19,6 miliona KM, plus 3,2 miliona koja dospijevaju na naplatu ove godine. Ovaj kredit, koji je iznosio 41 milion KM, otplaćuje se od juna 2013. godine.

Od 2013. godine otplaćuje se još jedan kredit EBRD-a od 127,1 miliona KM uzet za autoput Banjaluka – Gradiška. „Autoputevi RS“ su na kraju prošle godine po osnovu ovog kredita dugovali 90,3 miliona, a 6,6 miliona dospijeva na naplatu ove godine.

Za prvu fazu autoputa Banjaluka – Doboj, od Doboja do Prnjavora, od EBRD-a je 2012. godine uzet kredit od oko 300 miliona KM, a aneksom je povećan za dodatnih oko 70 miliona.

Na kraju 2017. godine obaveza po ovom kreditu je bila 292,4 miliona KM, a klasifikovana je kao kratkoročna. Krajem prošle godine potpisan je još jedan aneks kojim je ovaj kredit povećan za još oko 20 miliona KM.

Tu je i kredit EIB za drugu fazu, odnosno za autoput od Prnjavora do Banjaluke, a koji je odobren u iznosu od 312,9 miliona KM, a na kraju prošle godine po osnovu tog kredita je dugovano 303,1 milion. Prošle godine je Vlada dala saglasnost „Autoputevima“ za pregovore za dodatnih oko 90 miliona KM kredita koji bi se uložili u završetak autoputa Banjaluka – Doboj.

Tu je i stari kredit koji su „Autoputevi“ od „Puteva“ preuzeli 2013. godine. Obaveze po tom kreditu EBRD-a na kraju prošle godine iznosile su 6,12 miliona KM.

Tako su ukupne obaveze „Autoputeva“ samo po osnovu kredita na kraju 2017. godine iznosile 727,7 miliona KM.

Pored pomenutih kredita, na samom kraju 2017. je od EBRD-a uzet i kredit od oko 136 miliona KM za izgradnju dvije petlje kod Johovca i Rudanke i puta od šest kilometara na dionici koridora Vc koji prolazi kroz RS.

Autoput Banjaluka – Gradiška je pušten u upotrebu 30. novembra 2011. godine, Mahovljanska petlja 15. jula 2012. godine, a prva faza autoputa Doboj-Banjaluka, od Doboja do Prnjavora je puštena u upotrebu u septembru 2016. godine.

“Autoputevi” su na kraju 2017. godine imali prihode od 73,8 miliona KM, rashode od 67,8 miliona, te tako ostvarili dobit od 5,9 miliona, prenio je portal Capital.

Zbog neizvesnosti oko dogovora u vezi sa raspodjelom novca od akciza, “Autoputevi RS” su po dobijanju saglasnosti Vlade RS, kako je nedavno prenio EuroBlic, pokrenuli postupak javne nabavke kratkoročnog kreditnog zaduženja kod komercijalnih banaka u iznosu od 40 miliona konvertibilnih maraka.

– Postupak javne nabavke otvoren je do 12. jula. Rok otplate je jedna godina sa fiksnom kamatom tokom celog trajanja ugovora o kreditu i plaća se samo na iskorištena sredstva – navode u “Autoputevma RS”.

Objašnjavaju da su posegnuli za novim kreditom radi obezbeđenja sredstava za nesmetan rad preduzeća, što podrazumeva i servisiranje kreditinih obaveza prema evropskim bankama.

-Budući da je prihod od akciza na naftne derivate ujedno i naš glavni prihod iz kojeg se servisiraju kreditne obaveze prema evropskim bankama, do postizanja dogovora o raspodeli prikupljenog novca, bilo je neophodno obezbijediti druge načine finansiranja – kazali su EuroBlicu u “Autoputevima RS”.

(BN/Capital/Euroblic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *