Na parkingu zgrade niče kuća

Društvo

Izgradnja privatnog objekta u ulici Cara Lazara u Istočnom Novom Sarajevu se ne može stopirati, ali će opštinska vlast učiniti sve da učinjena greška bude ispravljena.

Poručeno je to na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta nakon što je prihvaćena peticija stanara zgrade na čijem je parkingu počela izgradnja privatnog objekta.

Naime, stanovnici Istočnog Novog Sarajeva koji stanuju u ulici Cara Lazara i koriste parking prostor ispred ulaza broj 7, izrevoltirani su jer im se oduzima prostor za više od 20 parkinga mjesta kao i za tri kontejnera za smeće. Ovaj problem je nastao kada je izmjenjen regulacioni plan i kada se dio asfaltiranog parking prostora prodao fizičkom licu, koji je dobio dozvolu za izgradnju stambeno – poslovnog objekta.

Nakon što su stanari uputili peticiju Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo, odbornici su je usvojili iako su stanari zahtjevali da se obustavi gradnja objekta. Međutim, našao se kompromis pa su odbornici prihvatili nekoliko zaključaka radi prevazilaženja problema.

U pomenutoj peticiji građani su zahtjevali da se poništi odluko o prodaji stambeno – poslovnog obekta, koji je postojećim regulacionim planom tu predviđen i da bude pokrenuta procedura izmjene regulacionog plana kojom će iz istog biti izbačena ta zgrada.

U zahtjevima od lokalne uprave traže i da u savjet za izmjenu regulacionog plana budu imenovana dva predstavnika stanara iz ove ulice, kao i da se u okviru postojećeg parkinga nađe nova organizacija parking mjesta, kojom bi se povećao kapacitet parkinga i neutralisala načinjena šteta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić je rekao da je odlučeno da peticija bude prihvaćena, te se građanima pomenute ulice izvinio zbog pričinjene štete.

– Tek onog momenta kada je krenulo zasjecanje parkinga, mi smo shvatili da je ta kuća na parkingu, a ne bliže cesti, kao što smo i mislili. To nikada ne bismo uradili da smo znali tačnu lokaciju kuće, ali se greške dešavaju i šteta je nastala. U dogovoru sa predstavnikom stanara, prihvatili smo sve njihove zaključke – rekao je Ćosić.

Aleksandar Popović, predstavnik stanara, rekao je da je zadovoljan rezultatom koji su ostvarili složni građani ulice Cara Lazara na Skupštini opštine.

– Bojimo se da zbog neusvajanja zahtjeva „da se hitno krene u rješavanje problema stanara“ može doći do odugovlačenja i da će stanari duži vremenski period imati poteškoće. Ipak, pokazali smo da građani Srpske, ako su složni i ako se bore za svoja prava, mogu sve učiniti i sa svime se izboriti – dodao je Popović.

Istovremeno, odbornik SDS Milan Kovačević kaže da su prodajom navedena parcele stanari ulice Cara Lazara obmanuti i da ovaj slučaj u opštini Istočno Novo Sarajevo nije presedan, već pravilo.

Podsjećamo, parking prostor napravljen je 2008. godine po tadašnjem usvojenom regulacionom planu.

Ocjena ustavnosti

Na sjednici SO usvojen je i zaključak da se Ustavnom sudu RS uputi inicijativa za ocjenu ustavnosti zakonitosti odluke o plaćanju komunalnih taksa i naknada koje obračunava grad Istočno Sarajevo.

– Smatramo da su naši građani koji se nalaze u trećoj, četvrtoj, pa i petoj i šestoj zoni opštine Istočno Sarajevo nepravedno oporezovani komunalnom naknadom, odnosno da nemaju benefite od toga što plaćaju – rekao je Aleksandar Glavaš, predsjednik Skupštine opštine.

SrpskaInfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *